Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, ocrotitorii municipiului Constanța.

Cu acest prilej, în seara zilei de duminică, 19 mai, de la ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanța se va desfășura Festivalul Național de Artă Corală. Acesta va cuprinde două secțiuni: muzică religioasă și folclor.

Concertele vor fi susținute de către corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul bizantin „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” al parohiei „Sf. Vasile” din Constanța, Corala „Sf. Ap. Andrei” a protopopiatului Fetești precum și de Corala „Sfinții Îngeri” a parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Constanța.

Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Casa de Cultură. Intrarea va fi liberă.

Luni, 20 mai, de la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va conduce procesiunea cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel ce va pleca de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, pe traseul: Str. Arhiepiscopiei, Bdul. Regina Elisabeta – Str. Termele Romane – Str. Traian – Str. Mircea cel Bătrân – Bdul. Mamaia – Str. Mihai Viteazu – Str. Călugăreni – Str. Ștefan Mihăileanu – biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” (str. Mihăileanu, nr. 104).

 

Sfinții Împărați întocmai cu apostolii Constantin și mama sa Elena sunt primii împărați creștini și protectori ai creștinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337. Ei sunt socotiți întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcați prin mari fapte care au susținut activ creștinismul. Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creștinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313. Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, și unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credință.

La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena, este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Totodată, ea a inițiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creștinismului, printre care biserica „Învierii” din Ierusalim, biserica „Nașterii Domnului” din Betleem și biserica „Tatăl nostru” de pe Muntele Măslinilor.

După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează și alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creștin de răsărit, devenit ulterior Bizanțul, și întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraș Istanbul.

Sf. Împărați Constantin și Elena sunt și ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanța. În secolul IV, vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana, după numele surorii Împăratului Constantin. Prima sărbătorire a Zilei Constanței a fost în anul 2002, când s-a decis instituirea cu caracter permanent a Zilei Municipiului Constanța în data de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena, prin HCL 116 / 28.03.2002.

Articolul precedentSimona Halep pierde în turul 2 la Roma
Articolul următorFOTO| Amenzi usturătoare pentru șoferii care parchează neregulamentar