Nava MAI 1101 a predat ștafeta navei MAI 1104 a Poliției de Frontieră Române, care va supraveghea, timp de trei luni, frontierele Europei din Marea Egee, în cadrul Operațiunii Comune Frontex „Poseidon 2019”.

Nava maritimă de patrulare MAI 1101 – proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă a participat, în perioada 01 aprilie – 30 iunie, la misiunea „Poseidon 2019”, organizată sub egida Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă). Operațiunea s-a desfășurat în Marea Egee și cele două echipaje, aflate prin rotație la bordul navei Poliției de Frontieră Române, au executat misiuni de patrulare, supraveghere, căutare și salvare, alături de celelalte state membre UE participante la misiune.
Pe durata operațiunii, polițiștii de frontieră români au executat 89 de misiuni în Marea Egee, timp în care nava Gărzii de Coastă a efectuat 910 ore de patrulare. În această perioadă, polițiștii de frontieră români au participat la 8 acțiuni de căutare și salvare (Search and Rescue) pe mare, în urma cărora au salvat, transbordat și transportat, în total, 351 de persoane (126 de femei, 175 bărbați și 50 de minori), care se aflau pe diferite ambarcațiuni în apele Mării Egee, în încercarea de a ajunge în spațiul european. În aceste cazuri, la bordul navelor românești, au fost derulate acțiunile specifice (triere și evaluare medicală), ulterior persoanele în cauză fiind transportate în porturile grecești și predate autorităților, pentru efectuarea procedurilor specifice.
De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate de țara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, în perioada 01 iulie – 30 septembrie, Poliția de Frontieră Română a detașat, în zona operațională a misiunii Frontex din Grecia, o altă navă maritimă de supraveghere, MAI 1104, cu un echipaj format din 26 de polițiști de frontieră.
Timp de aproximativ trei luni, nava Gărzii de Coastă urmează să execute, în apele Mării Egee, misiuni de patrulare, supraveghere, căutare și salvare, alături de celelalte state membre UE participante la misiune.
Obiectivul principal al Operațiunii Comune „POSEIDON 2019” este de a oferi suport autorităților elene în supravegherea și controlul la frontierele maritime ale Uniunii Europene, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Articolul precedentVIDEO|Ploaie torențială la Costinești. Camerele unui hotel inundate, turiști revoltați
Articolul următorAmenzi de zeci de mii de lei aplicate de pompieri pe litoral