Scafandrii de luptă de la Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale continuă în această perioadă seria antrenamentelor de inserție pe cale aeriană într-o zonă ostilă, împreună cu echipajele elicopterelor Puma Naval, în raioane maritime din apropierea portului Constanța.

Programul de pregătire colectivă al acestor luptători conține activități teoretice și practice, care permit executarea acțiunilor de luptă în cele trei medii: maritim, aerian și terestru – scufundări, parașutări, salturi din elicopter și din ambarcațiuni rapide, trageri speciale, proceduri specifice cu explozivi reali, tabere de pregătire, marșuri, supraviețuiri – organizate în cadru tactic, pentru marcarea inamicului.

„Scafandrii de la Forțele Navale pentru Operații Speciale sunt unici în felul lor și împreună formează echipe închegate. Se înțeleg din ochi, comunică prin semne, sunt pregătiți să lupte singuri și să facă față celor mai grele provocări. Sunt militari de elită, gata de acțiune în orice moment, care se disting chiar și prin echipamentul special. Sunt echipați în uniformele de camuflaj cu o mulțime de buzunare, în care își găsesc locul grenade de mână, arme și muniții de tot felul. Poartă veste de kevlar rezistente la gloanțe, pe cap au căști, ochelari de protecție și dispozitive de ochire pe timp de noapte, iar la brâu măști de gaze. Mascați pe față, acoperiți cu plase de camuflaj, sunt adevărați cameleoni ascunși în teren, așteptând și analizând adversarul, pentru a putea acționa rapid și eficient”, spun reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Navale.

Misiunile principale ale scafandrilor de luptă de la Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale sunt de asigurare a protecției obiectivelor din zona de responsabilitate a Forțelor Navale, dispuse la uscat, pe apă sau sub apă – nave, platforme maritime, conducte de transport gaze sau produse petroliere, cabluri pentru transportul energiei sau de comunicații, a canalelor navigabile și a zonei fluviale, dar aceștia participă și la misiuni de luptă în teatrul de operații din Afganistan, alături de partenerii din NATO, conform angajamentelor asumate de țara noastră.

Articolul precedentSute de marinari militari se antrenează zilele acestea pe Dunăre
Articolul următorȘofer arestat preventiv după ce a fugit dintr-un filtru al polițiștilor rutieri