Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele 9 luni din 2019 o cifră de afaceri brută de peste 3,9 miliarde USD, în scădere cu 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, informează compania  într-un comunicat de presă. Aceasta a fost influențată, în principal, de scăderea cotațiilor de piață ale produselor petroliere față de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Perspectivele arată că în trimestrul IV 2019 și la începutul anului 2020, marjele de rafinare vor crește în baza noii reglementări IMO (Organizația Maritimă Internațională) care impune scăderea de la 3,5% (în prezent) la 0,5% a conținutului de sulf din combustibilul marin de la 1 ianuarie 2020.

Compania și-a propus pentru 2019 investiții totale de peste 60 de milioane de dolari, în cele 3 unități de productie din Năvodari și Ploiești.

Valoarea exporturilor realizate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare, a depășit în primele 9 luni din 2019 pragul de 1 miliard de dolari (1,15 mld. USD).

În septembrie, Petromidia a aniversat 40 de ani de la punerea în funcțiune a primei instalații (Distilare Atmosferică). În cele patru decenii, cea mai mare rafinărie din România a procesat un total de peste 125 de milioane de tone de țiței.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al Romaniei, plătind peste 453 milioane USD în trimestru III 2019 și peste 1,18 miliarde USD în primele 9 luni ale anului 2019.

„Pe segmentul de rafinare, compania a consemnat o cifră de afaceri brută de peste 3,3 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2019, în scădere cu 7% comparativ cu nivelul atins anul trecut.. La nivelul rafinăriei Petromidia, au fost procesate 4,756 milioane tone de materie primă, cel mai ridicat rezultat atins de rafinăria Petromidia, pentru o perioadă de 9 luni, cu 18 mii tone în plus comparativ cu recordul istoric de anul trecut”.