Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a implementat cu succes un sistem modern de recuperare a gazului petrolier lichefiat, la nivelul rafinăriei Petromidia. Proiectul de 4,6 milioane de dolariasigură o îmbunătățire a fluxului de producție și o reducere substanțială a emisiilor de dioxid de sulf.

„Este un proiect unic la nivelul României și se înscrie în strategia Grupului de continuă modernizare a proceselor operaționale la nivelul unităților de producție – rafinăriile Petromidia Navodari și Vega Ploiești. Implementarea de soluții moderne susține direct și indirect direcțiile strategice pentru creșterea gradului de protejare a mediului înconjurător și continua reducere a impactului asupra comunităților locale”, a declarat  Felix Crudu Tesloveanu, Director General al Rompetrol Rafinare.

Instalația de recuperare gaz petrolier lichefiat (GPL) este proiectată pentru îndepărtarea compușilor organici cu sulf și a hidrocarburilor din gazele de cocsare, înainte ca acestea să fie trimise la instalațiile de desulfurare și, ulterior, în sistemul de gaze combustibile al rafinăriei.

Cu o capacitate de procesare a unui debit de maxim 16.000 Nm3/h, noua instalatie asigură o îmbunătățire a fluxului de producție prin recuperarea și arderea gazelor, dar și reducerea semnificativă a sulfului din gazele evacuate la coșurile rafinăriei – cu mult sub limita impusă de normele europene de mediu.

Proiectată de IPIP Ploiești și construită la Săvinești – județul Neamț, coloana are o înălțime de 32,8 metri, o greutate de peste 30 de tone. De montarea și integrarea în parametrii s-au ocupat specialiștii Rominserv.