Cea de-a doua parte a proiectului școlar-educațional „România în sărbătoare”, va debuta, miercuri, la Școala gimnazială din localitatea constănțeană Mihai Viteazu. Tema dedicată acestui semestru școlar este: „Figura emblematică a satului românesc”.

Proiectul este circumscris „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor şi primarilor gospodari)”, așa cum a fost declarat 2019 de către Patriarhia Română.

Printre activitățile propuse pentru semestrul al II-lea se numără dezbateri în școli, cu participarea unor invitați speciali, concursuri de fotografie, de eseuri și de desene/colaj dedicat elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES).de asemenea, vor fi organizate excursii la principalele obiective culturale din Dobrogea în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”.

Proiectul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural – Patrimoniu, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House”, Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța și Asociația militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități, Sucursala Constanța.

Motto-ul sub care se desfășoară partea a doua a proiectului „România în sărbătoare” este un discurs de recepție rostit de Lucian Blaga cu prilejul primirii sale în Academia Română: „Satul (este) așezat înadins în jurul bisericii şi al cimitirului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morților. Localizăm pe Dumnezeu în spațiul ritual de după iconostas, de unde îl presimțim iradiind în lume. Topografia satului este plină de astfel de locuri mitologice. Faptele şi întâmplările se prelungesc pentru omul de la sat într-o imaginație mitică permanent disponibilă… Satul românesc … este satul care se socotește pe sine însuși „centrul lumii” şi care trăiește în orizonturi cosmice, prelungindu-se în mit” (Lucian Blaga, “Elogiul satului românesc”).

Articolul precedentSe reabilitează strada Ștefăniță Vodă – a început frezarea carosabilului
Articolul următorTrafic îngreunat pe Autostrada București – Constanța