După primul turneu de Mare Slem al anului (Australian Open) sportivele din România se poate spune că au reușit performațe notabile, cel puțin din perspectiva poziționarii în ierrarhia internațională a tenisului feminin (clasamentul WTA). Sorana Cîrstea a reusit să câștige 5 poziții în această ierarhie dar sunt si alte jucătoare ce se clasează mai bine, dupa turneul de la Antipozi.

Cea mai spectaculoasă urcare, dar doar din perspectiva locului ocupat în acest moment (nr.2 WTA) este cea a Simonei Halep, ce a câștigat o poziție, după semifinala de la AO.

Poate si mai spectaculoasă este urcarea Soranei Cîrstea, ce dupa ce a reușit să ajungă în turul al doilea la Australian Open a strâns suficiente puncte astfel încât să urce pe locul 69 WTA, adică cu 5 poziții mai sus față de momentul de dinaintea turneului australian.

Există si o a treia româncă cu un salt spectaculos în ierarhie (poate cel mai spectaculos), dar noua poziționare nu este datorată rezultatelor înregistrate la AO. Este vorba de Ana Bogdan ce a avansat pe locul 90 WTA (urcare de 8 locuri) datorită în principal punctelor acumulate în turneele ITF desfășurate la sfârsitul lui 2019 și debutul lui 2020.

Toc în clasament se mai află,în top 120 WTA, Patricia Maria Țig (105 WTA,urcare două locuri), Mihaela Buzărnescu (110 WTA, urcare două locuri). Urmatoare romăncă în clasment, Irina Begu este însă în cadere liberă ( locul 117 WTA, față de 105,înainte de Australian Open.