În această perioadă a sezonului, când foarte mulţi cetăţeni pleacă în concediu sau într-un weekend de relaxare, ne aşteptăm la o afluenţă mare de public către zona litoralului românesc, zonele cu verdeață din jurul localităților urbane şi locurile de agrement organizate în aer liber.

Pentru a avea un concediu liniştit şi frumos, fără evenimente negative, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă cetăţenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa, familia, bunurile şi implicit, a le asigura o vacanţă liniştită, ferită de situaţii nefericite.

În cazul în care decideţi să călătoriţi cu autoturismul:

–           înainte de a pleca, verificaţi apariţia unor eventuale scurgeri de carburanţi sau lubrifianţi;

–           verificaţi perioada de garanţie a stingătorului din dotarea autoturismului;

–           nu aruncați pe geam resturi de țigări;

–           dacă pe timpul deplasării simţiţi miros de ars sau vedeţi fum, opriţi imediat maşina în afara spaţiului carosabil, evacuaţi persoanele şi bagajele din autoturism şi anunţaţi de urgenţă evenimentul, apelând numărul unic 112.

În situaţia în care călătoriţi cu trenul:

–           nu urcaţi în tren cu substanţe inflamabile;

–           respectaţi interdicţia fumatului și nu aruncați pe geam resturi de țigări;

–           în cazul în care observaţi fum sau simţiţi miros de ars, anunţaţi imediat personalul trenului. În ultimă instanţă acţionaţi frâna de urgenţă şi evacuaţi vagonul.

Odată ajunşi la destinaţie:

–           la cazare (în hotel, vilă, pensiune,etc), solicitaţi personalului angajat informaţii referitoare la modul de comportare şi de anunţare în timp util, în caz de incendiu, precum şi de asigurare a salvării în condiţii de siguranţă, pe căile de evacuare;

–           după ce v-aţi cazat, citiţi Planul de evacuare şi instrucţiunile stabilite afișat;

–           nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens, sesizaţi imediat administraţia hotelului;

–           nu fumaţi în cameră! În situaţia în care fumatul este permis aruncaţi scrumul şi resturile de ţigări numai în scrumiere, nu în coşurile de gunoi;

–           în caz de incendiu părăsiţi imediat clădirea hotelului. Nu vă întoarceţi niciodată pentru obiectele considerate valoroase. Viaţa dumneavoastră e nepreţuită!

–           folosiţi întotdeauna scările de evacuare pentru evacuarea de la nivelurile superioare ale clădirii. Nu utilizaţi liftul întrucât acesta se poate bloca la nivelul incendiat;

–           în cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, rămâneţi în cameră, izolaţi uşa cu prosoape sau lenjerie umedă. Anunţaţi telefonic serviciile de urgenţă pentru a vă comunica poziţia în clădire. Rămâneţi la fereastră şi strigaţi după ajutor.

Articolul precedentBunuri contrafăcute, descoperite de poliţiştii de frontieră la Vama Veche
Articolul următor„Scorpions Fury 19”, cea mai spectaculoasă secvență din cadrul exercițiului „Saber Guardian 19”