sursa foto: ONG Mare Nostrum

Anul 2019 a fost desemnat cel mai murdar an pe plajele litoralului românesc, conform unei centralizări făcute de către o organizație de mediu din Constanța.

Astfel, ONG Mare Nostrum a anunțat, joi, că a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc din sesiunea septembrie și, potrivit datelor din raport, anul 2019 este cel mai murdar an de când organizația face această monitorizare a plajelor românești de la Marea Neagră, din 2014 până în prezent.

În sesiunea din septembrie, Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din sudul litoralului românesc.

sursa foto: ONG Mare Nostrum

„Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deșeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deținea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuție din punct de vedere al responsabilității”, a precizat într-un comunicat de presă Angelica Paiu, coordonator proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.
Conform datelor prezentate de organizație, plasticul continuă să sufoce plajele românești, elementele din material polimeric artificial însumând aproape 80 la sută din totalul deșeurilor. Sectorul din Constanța este cel mai murdar sector, urmat fiind de Eforie, în timp ce pe al treilea loc se află Mamaia. La polul opus, cele mai curate sectoare sunt cele din Corbu, Vama Veche și Tuzla. „Față de sesiunile trecute, am constatat o creștere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, bețe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, statistic, o remorcă plină de plastic ajunge în apele oceanelor și mărilor în fiecare minut, iar în 2030 vor fi două pe minut, iar în 2050 – patru, potrivit raportului realizat de Ellen MacArthur. Astfel, la fiecare trei tone de pește există o tonă de plastic. În 2050, acesta va fi în inferioritate”, a mai precizat Angelica Paiu.
În concluzie, anul 2019 este cel mai murdar an de până acum, potrivit raportărilor ONG Mare Nostrum.

Articolul precedentScandalagii din Clubul EGO au fost trimiși în judecată
Articolul următorRadu Mazăre cere redeschiderea dosarului în care a fost condamnat la 9 ani de închisoare