O echipă de 17 cercetători marini din 4 țări (Bulgaria, România, Turcia și Ucraina) au colaborat la bordul navei de cercetare „Mare Nigrum“ pentru prelevarea probelor de apă, sedimente și organisme marine, în vederea evaluării sănătății Mării Neagră.

Expediția științifică ANEMONE, Evaluarea vulnerabilității ecosistemului Mării Negre la presiunile umane“ desfășurată în perioada 30 septembrie – 7 octombrie 2019, a cuprins 3 zone de eșantionare/poligoane și 21 de stații, selectate astfel încât să acopere habitatele costiere și de larg  din fiecare țară parteneră. Un număr impresionant de probe de apă și sedimente pentru analize fizico-chimice (inclusiv de poluanți) și probe biologice, au fost colectate în timpul expediției, acestea fiind relevante pentru evaluarea bazată pe indicatori a stării mediului din vestul Mării Negre.

„Am colectat aproape 65 de probe de sedimente din zona română, bulgară și turcă a Mării Negre și am efectuat măsurători extinse pentru oxigenul dizolvat, temperatura, salinitatea, nutrienții, poluanții și parametrii biologici (colorofilă, fitoplancton, micro și mezozooplancton și meduze) din 21 de stații“, a declarat dr. Laura. Boicenco, liderul expediției și coordonatorul proiectului ANEMONE.

În lunile următoare, cercetătorii marini vor studia aceste date, inclusiv prin lucru în laborator, prelucrarea eșantioanelor, analiza datelor și evaluarea stării. Rezultatele vor servi la cartografierea habitatelor bentice și la evaluarea biodiversității și a integrității fundului mării, în conformitate cu cerințele Directivei-Cadru privind Strategia Marină.

Colectarea probelor va ajuta la stabilirea nivelului admisibil de contaminanți pentru consumul uman de fructe de mare și la evaluarea nivelului de poluare din biota Mării Negre.Au fost efectuate observații simultane ale deșeurilor marine micro și macro atât de pe fundul mării, cât și din coloana de apă.

În timpul Expediției Comune ANEMONE au fost monitorizate și mamiferele marine, păsările și deșeurile plutitoare. În perioada următoare, toate aceste probe vor fi analizate de către cercetători, datele vor fi colectate împreună, analizate și publicate sub forma raportului „Stării mediului marin din zona vestică a Mării Negre“.

În timpul expediției, a fost lansată și baliza oceanografică EA-RISE Argo „Arvor-I“ în apele de pe platforma continentală românească a Mării Negre. Aceasta a furnizat zilnic profile de temperatură și salinitate, transmise către sateliți.

 

Articolul precedentContinuă acțiunea de demolare a garajelor construite ilegal în Constanța
Articolul următorMai multe linii de transport public vor circula, joi, pe trasee deviate