Asociația Blondie – Împarte pentru alta parte, cu sprijinul SNN Nuclearelectrica SA va monitoriza începând cu 1 ianuarie 2020, peste 500 de gravide în situaţii de risc social din cele 58 de comunități rurale din județul Constanța, într-un proiect care țintește scăderea mortalității infantile în județul Constanța.

Conform datelor Centrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătate Publică, 57 de copii au murit în anul 2017 în județul Constanța înainte de a împlini vârsta de 1 an și alți 30 de bebeluși s-au născut morți. Rata mortalității infantile la nivelul județului este 8,2 la mie, diferențiat pe urban – 7,3 la mie și rural, 9,8 la mie.

La nivel național, conform aceleiași surse, 1.366 de copii au murit în primele 12 luni de viața și 697 s-au născut morți. Din cei 1.366 de copii care nu au supraviețuit primului an de viață, 358 provin din mame care nu au ajuns niciodată la doctor pe perioada sarcinii și 285 au fost la medic de maxim trei ori.

În ce privește vârsta mamelor în cazul copiilor care au murit înainte vârsta de 1 an, 12 aveau mai puţin de 15 ani și 185, între 15 și 19 ani. De asemenea, după nivelul de educație, 156 de mame au absolvit doar școala primara, 272 gimnaziul și 95 erau analfabete. Pentru alte 415 mame nu există date cu privire la educație.

Conform legislaţiei, următoarele categorii de gravide/mame sunt încadrate în risc social:

  1. este minoră
  2. este victimă a violenţei în familie
  3. este sau a fost beneficiara a sistemului de protecţie specială
  4. a avut/are copii în sistemul de protecţie specială
  5. a avut/are copii polispitalizaţi, care nu se află în evidenţă cu diagnostice ce presupun dependenţă de îngrijiri medicale;
  6. este consumatoare de droguri şi/sau dependenta de consumul de alcool;
  7. prezintă o dizabilitate sau o boală cronică gravă
  8. orice altă cauză similară care poate conduce la imposibilitatea acesteia de a se ocupa de creşterea și îngrijirea copilului.

Pentru atingerea obiectivului proiectului și creşterea accesului gravidelor în risc social la servicii medicale de îngrijire prenatală, reprezentanții asociației își propun:

–           Implementarea unei caravane echipate cu șenile, însoțite de medic specialist și dotate cu echipamente mobile de monitorizare a sarcinii (ecograf, laborator de analize, cardiotocograf, masă ginecologică etc) în fiecare din cele 58 de localități rurale pentru a efectua toate controalele în sarcină menite să identifice la timp eventualele riscuri de prematuritate sau alte afecțiuni în sarcină;

–           efectuarea pe perioada a 12 luni a controalelor necesare pentru un număr de aproximativ 500 de femei din mediul rural ale căror sarcini au fost luate în evidență;

–           introducerea unui număr verde apelabil gratuit pentru femeile din mediul rural;

–           consilierea a 1.500 de femei însărcinate din mediul rural cu privire la îngrijirea în sarcină.

Asociația Blondie s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual.