„Instrumentul ca atare este o noutate în România”, a spus Răzvan Faer, şeful Departamentului de Dezvoltare TRANSFOND.

Primul serviciu național de plăți instant cu telefonul mobil, RoPay, a fost lansat luni, 14 octombrie. Răzvan Faer, şeful Departamentului de Dezvoltare TRANSFOND – compania care a executat proiectul, a adus clarificări marți, 15 octombrie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

RoPay este un serviciu de iniţiere plăţi instant cu telefonul mobil, direct de la un cont bancar la altul, care folosește tehnologii precum scanare de cod QR, contactless sau numărul de mobil ca alias pentru contul IBAN.

Acesta este disponibil non-stop, inclusiv în weekend şi în zilele de sărbători legale, fiind pus la dispoziţia consumatorilor prin intermediul aplicaţiilor de mobile banking ale băncilor participante.

„Serviciul RoPay este o funcţiune în aplicaţiile bancare care permite utilizatorilor fie să iniţieze, fie să solicite plăţi de la sau în relaţie cu contrapartidele lor, fie acestea alte persoane, fie, în viitor, comercianţi, şi va putea fi folosit inclusiv pentru plata de facturi, sau va putea fi folosit chiar şi pentru plăţi între businessuri.

El, instrumentul ca atare, este o noutate în România, dar vine pe urma unor realizări şi a unor tendinţe, să le spunem, de nivel strategic, înregistrate deja în Europa, în care se urmăreşte realizarea unor sisteme de plăţi care să permită, pe de o parte, existenţa unor alternative la ceea ce cunoaştem cu toţii de zeci şi zeci de ani, iar, pe de alta, să permită o bancarizare superioară a plăţilor.

Şi în România, mai mult decât în alte părţi este nevoie, pentru că plăţile electronice nu se duc în cele mai bune cazuri, mai mult, de o proporţie de 40% din total.”, a explicat Răzvan Faer, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

El a adăugat că serviciul RoPay a fost gândit astfel încât să aibă cât mai multe elemente de siguranţă, din raţiuni care sunt legate şi de securitatea IT, dar şi pentru a permite pieţei şi oamenilor să se obişnuaiscă cu el.

„Evoluţia acestuia în piaţă va fi una gradată, de aceea începe mai întâi cu nişte cazuri de plată foarte simple, de la persoană la persoană, bazate pe cod QR, şi de aici vom evolua treptat către cazurile ulterioare de plată la POS, de plată la e-commerce.”, a precizat el.

Băncile care aplică sau urmează să implementeze serviciul RoPay

Șeful Departamentului de Dezvoltare TRANSFOND a precizat că deocamdată serviciul RoPay este disponibil la două bănci partenere – CEC și LIBRA, dar urmează să fie implementat și de bănci precum BRD, ING, BCR, Banca Transilvania.

„Am şi demarat un proiect de asigurare a unor măsuri antifraudă şi de asigurare în primul rând a unor măsurători pe partea activităţii de fraudă şi a unor analize, care să vină să completeze tot ceea ce au făcut băncile în acest sens, în special pentru tot ce înseamnă plată instantanee.

Sunt lucruri noi în materie de plăţi, aceste schimburi de fonduri care practic echivalează cu schimburile de cash, dacă le-am face faţă în faţă unii cu ceilalţi, pentru că patrimoniul trece imediat, ştiţi, dintr-o mână în cealaltă, şi atunci e o lume nouă, pe care şi atacatorii, să spun aşa, încearcă să o perturbe sau să o valorifice în interes propriu, cum se întâmplă de obicei, şi atunci avem şi partea de antifraudă pornită la drum.”, a mai spus invitatul la „Apel matinal”.

Articolul precedentSECETA UMFLĂ IAR PREȚURILE ALIMENTELOR. SCUMPIRI LA ULEI ȘI CARNE DE PORC
Articolul următorO NOUĂ TRANȘĂ DE AJUTOARE PENTRU PERSOANELE VULNERABILE