Consilierii locali ai Partidului Mișcarea Populară Constanța vor creșterea nivelului iluminatului public din preajma trecerilor de pietoni dar și montarea de senzori și panouri fotovoltaice pentru mai buna semnalizare a acestora.

Astfel, consilierii locali ai PMP, Secil-Givan Cantaragiu, Cătălin Papuc și Alexandru Zabara, au depus un proiecte de hotărâre ce vizează creșterea nivelului iluminatului public din preajma trecerilor de pietoni pentru creșterea siguranței cetățenilor angajați în traversarea străzii, creșterea nivelului de siguranță a circulației rutiere și creșterea eficienței energetice prin utilizarea de senzori și panouri fotovoltaice pentru cel puțin 10 la sută dintre trecerile de pietoni propuse.

„Având în vedere numeroasele accidente rutiere produse la trecerile de pietoni pe raza municipiului Constanța, soldate cu victime, din cauza semnalizării deficitare și a iluminatului slab din aceste zone, propunem suprailuminarea trecerilor de pietoni prin montarea unor corpuri de iluminat cu LED deasupra acestora, asigurând o intensitate a luminii cu 50 la sută mai mare decât iluminatul căii de rulare, prevăzute cu senzor de persoane. În momentul în care senzorul detectează o persoană în apropiere sau pe trecerea de pietoni, intensitatea luminii va fi sporită la 150 la sută. Atunci când nu este nicio persoană care dorește să treacă strada, senzorul menține iluminatul la nivelul celui stradal”, spun aceștia.

Conform proiectului, pe fiecare parte a trecerilor de pietoni ar urma să se monteze câte un stâlp echipat cu aparat de iluminat cu distribuție asimetrică a fluxului luminos. Stâlpii se vor monta înaintea trecerii de pietoni din direcția de deplasare a traficului, iar aparatele de iluminat se vor orienta înspre pietonii aflați pe trecere, pentru obținerea unui contrast pozitiv între fundalul întunecat și pieton. În cazul în care situația din teren o va permite se pot utiliza stâlpii existenți.

„Considerăm prioritare în implementarea acestei soluții toate trecerile de pietoni aflate pe arterele principale ale municipiului Constanța, cele aflate în apropierea instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice precum și cele unde numărul accidentelor este mare”, au mai precizat consilierii locali ai PMP Constanța.

Articolul precedentReprezentanța RAR Constanța, în incapacitate de a-și desfășura activitatea
Articolul următorPloi, lapoviță și ninsori, în următoarele zile în Dobrogea