Ministrul Agriculturii a reluat războiul împotriva cormoranilor, un subiect devenit extrem de popular încă din precedentul mandat al lui Petre Daea. Aflat la un târg pescăresc, acesta a afirmat că păsările mănâncă peste jumătate din producția de pește a României și le-a cerut parlamentarilor să adopte rapid legea vânătorii.

Prezent la Târgul Pescăresc de toamnă, organizat chiar în curtea Ministerului Agriculturii, Petre Daea a sugerat că românii n-ar avea suficient pește pentru consum pentru că este mâncat de cormorani.

„Dumneavoastră ştiţi că sectorul acesta este predilect şi am spus-o de fiecare dată: românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. Pentru că, din nefericire, la această dată şi sper să se valideze în Parlamentul României acea iniţiativă, în aşa fel încât se reducem populaţiile de cormorani pentru a putea satisface consumul în România, întrucât la această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peşte în ţară, faţă de posibilităţile pe care le avem de a realiza peste 50.000 – 60.000 de tone de peşte.(…)Să înţelegem o dată pentru totdeauna că este nevoie să punem regulile în domeniu în aşa fel încât ecosistemul să rămână în echilibru cu interesul uman în centrul lui”, a declarat Petre Daea, citat de Agerpres.

Întrebat dacă a început vânătoarea de cormorani, şeful MADR a afirmat că aceasta a început în urma prevederilor legale pe care le-a elaborat Parlamentul României, „dar este o vânătoare secvenţială, întrucât există numai pentru o perioadă, într-un anumit interval de timp”(…) Cineva mi-a dat pe mail, să mă întreba de ce sunt înveșunat împotriva cormoranilor, pentru că nu mi-au luat peștele din frigider. Frigider și eu am spu că mi l-a luat înainte să îl bag în frigider și îl am gol.”

Potrivit unui raport la Curíi de Conturi, pe perioada 2016-2019, consumul de pește și produse din pește al românilor a fost acoperit în proportie de peste 80% prin importuri, iar țara nostră se află pe locul 16 din UE ca producție.

Târgul Pescăresc de toamnă  are loc în curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) timp de patru zile, în perioada 5-8 noiembrie 2022, între orele 9:00-19:00.

Membrii Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, păstrători ai tradițiilor din regiunea dobrogeană transmise din generație în generație, vor oferi  celor ce vor trece pragul târgului, o varietate de specialități din pește. Preparatele vor fi realizate după rețete ale pescarilor lipoveni, renumiți pentru pasiunea lor pentru gătit și atenția pe care o acordă atât gustului mâncării, cât și aspectului. Cherhanale din Jurilovca, Sfântul Gheorghe, Crișan, Mila 23, Murighiol, Ghindărești, Vadu și 23 August vor expune spre vânzare produse dobrogene obținute din pește,

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentMașină răsturnată pe DN22. O victimă încarcerată
Articolul următorPunct obținut în ultima secundă de HC Buzău, în fața ocupantei locului 2 din Liga Zimbrilor, CSM Constanța