„Ce s-a dorit prin aceste atacuri a fost obţinerea de date personale, de detalii bancare, de adrese de e-mail, tot ce înseamnă date care ulterior pot fi folosite în alt tip de atacuri sau a continua anumite tipuri de atacuri”, a spus consilierul DNSC.
Peste cinci miliarde de conturi de social media au fost compromise în toată lumea, în anul 2024, adică de aproape opt ori mai multe faţă de anul precedent, a declarat, luni, 17 martie, consilierul directorului general al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC), Andi Mihai. Specialistul a explicat cum se pot feri utilizatorii de capcanele infractorilor cibernetici.
„Atacurile cibernetice sunt ceva care se întâmplă constant, iar DNSC este vigilent, sperăm noi, şi încercăm să acoperim o paletă cât mai largă în ceea ce priveşte tipurile de atacuri şi comunicările către publicul larg.
Dacă ne uităm la anul 2024, ceea ce s-a remarcat foarte mult, în cazul atacurilor de tip phishing sau de tip spear-phishing, ransomware, vedem în special utilizarea inteligenţei artificiale.
Ce s-a dorit prin aceste atacuri a fost obţinerea de date personale, de detalii bancare, de adrese de e-mail, tot ce înseamnă date care ulterior pot fi folosite în alt tip de atacuri sau a continua anumite tipuri de atacuri.
La nivel global, cea mai importantă pondere, în ceea ce priveşte breşele de securitate, s-a referit la compromiterea conturilor de social media. Dacă undeva în 2023 vorbeam despre 700 şi ceva de milioane de conturi compromise, în 2024 s-a ajuns la peste cinci miliarde, o creştere de şapte-opt ori faţă de anul 2023.
Dacă mergem mai departe, cifrele acestea se pot traduce într-un număr de aproape 180 de conturi compromise în fiecare secundă”, a spus consilierul DNSC în cadrul evenimentului „Cybersecurity Forum”, organizat de Financial Intelligence.
Cum pot fi prevenite atacurile cibernetice
Potrivit specialistului DNSC, măsurile de a contracara aceste atacuri cibernetice trebuie să aibă în componenţă şi partea de educaţie.
„Având în vedere importanţa sau ponderea inteligenţei artificiale în viaţa de zi cu zi, în tehnologie, regulile de bază rămân în final aceleaşi. Sunt suficient de simple. E important să ţinem cont sau să ne concentrăm către educaţie, către a conştientiza care sunt pericolele, în special în spaţiul cibernetic şi a lua o serie de măsuri.
E vorba de a forma, până la urmă, o conduită, o rutină, o disciplină în ceea ce priveşte regulile de igienă cibernetică”, a spus Andi Mihai.
Consilierul directorului general al DNSC a precizat că recomandările pentru evitarea capcanelor infractorilor cibernetici rămân aceleași: folosirea unor parole puternice şi foarte puternice, folosirea autentificării cu doi sau mai mulţi factori acolo unde este cazul, precum și utilizarea unui instrument antivirus, unei aplicaţii antivirus.
„Întotdeauna este important să actualizăm aplicaţiile software pe care le folosim, astfel încât să se reducă o parte din breşele de securitate ce ţin de software. Important este să avem grijă la ce înseamnă linkuri suspecte, la a descărca de pe Internet, din surse necunoscute, aplicaţii sau programe software pe care nu putem să le verificăm”, a menţionat Andi Mihai.