Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea, timp de trei zile, ca formă de protest împotriva ordonanței care modifică legile justiției, adoptată, marți, de Guvern.

Prim-procurorul Viorel Teliceanu a precizat că decizia a fost luată vineri, în cadrul Adunării Generală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța și, conform acesteia, activitatea instituției va fi suspenda timp de trei zile, începând de luni, 25 februarie. „În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța s-a decis desfășurarea de activități de protest constând în purtarea de banderole albe la braț, ieșirea în fața instituției și suspendarea activității instituției cu excepția situațiilor care reclamă urgență, respectiv cauzele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive. Totodată se suspendă participarea procurorilor în ședințele de judecată penale sau civile, cu excepția cazurilor cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive”, a declarat procurorul Teliceanu.

Potrivit acestuia, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța susțin cu fermitate poziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, și a secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, față de modificările legislative aduse legilor justiției prin Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 19 februarie 2019. „Folosindu-se de pretextul necesității modificărilor aduse admiterii la Institutul Național al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență fără a justifica vreo urgență, fără nici un fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparență totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare și Cooperare, obligatorii pentru România, așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, cu încălcarea art. 125 și art. 131 din Constituția României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 și 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale și cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislația românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanță”, spune Viorel Teliceanu.

El precizează că modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, „întrucât în această procedură au drept de vot toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv așa-zișii reprezentanți ai societății civile care de fapt sunt numiți prin votul politic al  Senatului României”.

De asemenea, procurorii vor ieși, vineri, să protesteze în stradă. „Invităm pe această cale pe toți care doresc să ni se alăture – procurori din cadrul altor unități sau structuri de parchete, judecători, polițiști, cetățeni obișnuiți – în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu orele 16:00, pentru a protesta față de măsurile abuzive și care pun în pericol arhitectura instituțională a Statului Român, cu consecințe asupra statului de drept din țara noastră”.

Articolul precedentParchetul Judecătoriei Constanța își suspendă activitatea timp de 3 zile
Articolul următorNavele de croazieră revin în Portul Constanța