Centrul pentru Resurse Civice Constanța se alătură grupului de organizații neguvernamentale care au solicitat astăzi premierului Viorica Dăncilă elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) la referendumul pentru modificarea Constituției. De asemenea, atrag atenția asupra numeroaselor probleme pe care le prezintă legislația privind organizarea referendumului, precum și asupra nevoii de a rezolva aceste deficiențe în Parlament, pentru a corespunde recomandărilor internaționale.

„Lipsa sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenira votului ilegal, precum și alocarea a 2 zile pentru referendum, pot duce la fraudarea scrutinului. Centrul pentru Resurse Civice va ăncerca să acrediteze observatori, dar doar prezența acestora în secțiile de votare, nu poate garanta corectitudinea procesului de vot,” a declarat Cosmin Bârzan, președinte Centrul pentru Resurse Civice.

Organizațiile semnatare atrag atenția asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului în contextul în care pe data de 7 octombrie este previzionată organizarea unui referendum național privind modificarea Constituției. Legislația în vigoare este deficitară și nu reglementează conform normelor internaționale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestații, cele privind observarea sau crearea transparenței necesare pentru a asigura încrederea publică în proces.

Articolul precedentAtenție șoferi. Lucrări de asfaltare în Constanța
Articolul următorFOTO| Spre urgenţă, în zid. O ambulanţă a intrat într-o clădire, în timp ce mergea spre un caz