Un senator USR susține că o operă a sculptorului George Apostu, amplasată în Costinești, este folosită ca stâlp de susținere pentru sârme de rufe și cabluri de telefonie. El a cerut Consiliului Județean Constanța să remedieze situația.

„Fructul soarelui”, o operă de artă creată în 1979 de sculptorul George Apostu, unul dintre cei mai valoroși și renumiți artiști români, amplasată în Costinești, este folosită pe post de stâlp de susținere pentru operatorii de cablu și sârmele de rufe întinse de localnici. Situația a fost sesizată de criticul de artă ieșean Petru Bejan, profesor universitar, iar senatorul USR de Iași, Dan Lungu, a trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Județean Constanța cerând remedierea de urgență a acestei situații.

„Se poate observa cu ușurință din fotografii că statuia creată de George Apostu este pe punctul de a se dărâma, că nu a fost îngrijită aproape deloc în ultimii zeci de ani. Atacată de rugină și cu bucăți care se deprind din baza ei, a devenit un real pericol pentru eventualii turiști care ajung în zonă”, precizează senatorul USR Dan Lungu, într-un comunicat de presă, în care spune că a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Județean Constanța prin care a solicitat remedierea situației și identificarea celor care se fac responsabili de neglijarea acestui monument artistic. „Înțeleg că dintr-un buget rușinos alocat culturii, 0,1% din PIB, este greu să restaurezi multitudinea de monumente aflate în dificultate sau să încurajezi, așa cum ar merita, creația vie, contemporană, însă este de neiertat când nepăsarea se adaugă condițiilor vitrege în care supraviețuiește cultura. Este trist că nu prețuim și nu păstrăm nici ceea ce avem. Dacă nu suntem în stare să facem mai mult, măcar să ne purtăm cu respect și responsabilitate. În urma acestui semnal de alarmă, sper să auzim vești bune de la Constanța”, a declarat Dan Lungu.

„Fructul soarelui”, potrivit „Dicționarului sculptorilor din România, secolele XIX-XX”, mai are o replică în Galați și una în Suwako, Japonia. Sculptorul George Apostu, care s-a stins din viață în 1986 la Paris, este unul dintre cei mai respectați artiști români, care a avut expoziții internaționale în Franța, Belgia, Italia, Spania, Brazilia sau India. Cu trei ani înainte să se stingă din viață, acesta a primit de la primăria orașului Paris un atelier de creație în capitala Franței.

„Sper să luați act cât de repede posibil de această solicitare, să rezolvați problema și să identificați vinovații pentru această situație inadmisibilă, fiindcă lucrurile nu pot fi trecute cu vederea. Nu putem tolera ca, din neglijență, lipsă de respect sau ignoranță, o operă de artă să fie transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe”, a scris senatorul Dan Lungu în scrisoarea deschisă transmisă CJ Constanța.

Articolul precedentPSD Constanța alături de liderul suprem
Articolul următorAvarie la CET Palace. Mai multe cartiere au rămas fără apă caldă