Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), GR Logistics and Terminals LLC (Georgia) și ASCO Logistic CJSC (Azerbaidjan) au semnat, în Georgia, Acordul de înfiinţare a unui Consorţiu care va opera noi transporturi navale periodice, potrivit unui comunicat de presă.

Portul Constanţa va fi astfel legat de două porturi importante la Marea Neagră din Georgia. Ruta navală Batumi/Poti – Constanța, are un rol foarte important pentru tranzitul de marfă Asia-Europa.

Acordul reprezintă încă un pas prin care companiile membre ale Asociației Middle Corridor – Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică colaborează pentru a intensifica fluxul de mărfuri de-a lungul acestei rute.

Conform Acordului, consorțiul va opera o navă cu o capacitate de 144 TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) sau 72 FEU (Forty-foot Equivalent Unit), care va derula transporturi de 3 ori pe lună.

„Lipsa unei conexiuni navale directe între porturile georgiene și Constanța a fost până acum un obstacol major în atragerea de transporturi pentru Europa pe această rută. Rutele alternative, care trec prin Istanbul sau Pireu, sunt necompetitive, pentru că au un timp de tranzit de 12 – 24 de zile. Odată lansată o legătură permanentă și periodică între porturile din Georgia și România, putem reduce acest timp de tranzit cu 5 zile dus/5 zile întors, astfel încât timpul de tranzit între porturile georgiene şi Constanţa se reduce la 2 zile”, a declarat Sorin Chinde, Vice Președintele Diviziei de Transport a Grupului GRAMPET.

 

 

 

 

Articolul precedentFITIC 2019, gata de start! Programul complet al festivalului
Articolul următorCei mai puternici sportivi din lume vin la Constanța