O navă maritimă de patrulare din cadrul Gărzii de Coastă va fi detașată în Marea Egee, timp de trei luni, pentru a participa la „POSEIDON 2019”, o acțiune organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX).

În perioada 01 aprilie – 30 iunie, Poliția de Frontieră Română va participa, conform angajamentelor asumate de România ca stat membru al UE, la misiunea „POSEIDON 2019″, organizată sub egida FRONTEX, prin detașarea navei maritime de patrulare MAI 1101 – proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă. Operațiunea se va desfășura în Marea Egee timp de trei luni, nava maritimă de supraveghere și cele două echipaje aflate prin rotație la bordul navei Poliției de Frontieră Române, urmând să execute misiuni de patrulare, supraveghere, de căutare și salvare, alături de celelalte state membre UE participante la misiune.

De asemenea, în cadrul aceleiași operațiuni comune, Poliția de Frontieră va detașa în cadrul Centrului Internațional de Coordonare din Pireu un ofițer de legătură.

Obiectivul principal al Operațiunii Comune „POSEIDON 2019” este de a oferi suport autorităților elene în supravegherea și controlul la frontierele maritime ale Uniunii Europene, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Scopul este derularea de măsuri comune pe linia gestionarii fluxului migraționist la frontierele maritime ale spațiului comunitar, intervenția în cazurile de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creșterea operativității schimbului de date și informații între autoritățile implicate în operațiune, precum și un schimb eficient de experiență și de bune practici între polițiștii de frontieră europeni.

Activitatea este o continuare a operațiunilor organizate de Agenția FRONTEX pentru  gestionarea fluxurilor de migrație ilegală, în cadrul cărora Poliția de Frontieră Română a avut o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât și din punctul de vedere al numărului, al profilurilor și al profesionalismului experților detașați, aprecierile venind atât din partea autorităților de frontiera europene, cât și din partea Agenției Frontex.

Articolul precedentAtenție, șoferi! Trafic restricționat pe Autostrada București – Constanța
Articolul următorZiua Porților Deschise la Gruparea de Jandarmi Mobilă