Patru contracte de lucrări în valoare de peste 100 milioane lei, ce constau în extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă potabilă și apă uzată în municipiul Constanța și în Eforie Sud, au fost semnate astăzi de RAJA.

În perioada următoare, în municipiul Constanța și în localitatea Eforie Sud se vor desfășura ample lucrări de modernizare și dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate.

Activitățile de execuție pentru Contractele de lucrări 1, 2 și 3, denumite Rețele apă și canalizare în zona centrală a Municipiului Constanța, sunt grupate pe 3 loturi și acoperă 159 de străzi din aproape toate cartierele constănțene. Astfel, rețeaua de apă potabilă din oraș va fi extinsă și reabilitată, prin înlocuirea conductelor existente, pe o lungime de aproape 40 de km. Sistemul de preluare a apelor uzate menajere va fi și el modernizat și extins în mai multe zone cu probleme, peste 18 km de conducte urmând a fi înlocuite.,informează RAJA.

Lucrările de investiții din municipiul Constanța derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare însumează peste 460 milioane lei și sunt executate în cadrul a 11 contracte de lucrări: 4 în execuție, 5 în faza de debut, 1 în procedura de atribuire și 1 în proiectare. Încă din luna aprilie 2020 au fost demarate lucrările de reabilitare a conductelor magistrale în mai multe zone ale orașului Constanța, prin înlocuirea conductelor vechi, uzate, cu conducte noi din polietilenă. Tot în executare se află și reabilitarea conductelor de aducțiune din incinta stațiilor de pompare Călarași, Caragea Dermeni și Palas pe o lungime de 6.500 m.

Din cauza gradului mare de deteriorare a vechilor conducte, în majoritatea zonelor lucrările sunt mult îngreunate, echipele din teren depunând un efort susținut pentru a realiza intervențiile fără a determina disfuncționalități majore în furnizarea apei și fără a afecta infrastructura edilitară existentă în teren (cabluri sau conducte pentru alte utilități).

CL1 – Rețele apă și canalizare în zona centrală a Municipiului Constanța – Lot 1 are o valoare totală de 41.823.989,90 lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 20 de luni. Acesta vizează lucrări de reabilitare prin înlocuirea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de 21.039 ml, 123 cămine de vane, 2704 branșamente și 202 hidranți de incendiu subterani și supraterani, dar și extinderea și reabilitarea a aproape 6.250 ml rețea de canalizare, 183 de cămine de vizitare și 264 de racorduri.       Lucrările se vor desfășura pe 87 de străzi din mai multe cartiere constănțene, respectiv: Km. 4, Km.5, Km 4-5, Viile Noi, Medeea, Brătianu, Abator, Inel 2, Coiciu, Tomis II, Tomis III, Piața Chiliei, Faleză Nord.

       CL2 – Rețele apă și canalizare în zona centrală a Municipiului Constanța – Lot 2 cuprinde investiții în valoare totală de 19.723.253,97 lei cu TVA. Acestea se vor desfășura pe parcursul a 16 luni și prevăd extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată pe alte 45 de străzi din zonele Centru, Icil, Casa de Cultură, Trocadero, Tomis I, Tomis III, Coiciu, Palas. Obiectivele acestui contract sunt extinderea și reabilitarea, prin înlocuire a conductelor de apă, pe o lungime totală de 10.035 ml, cu 75 cămine de vane, 1046 branșamente și 137 hidranți de incendiu subterani, precum și extinderea si reabilitarea rețelei de canalizare pe o lungime de 5.605 ml, cu 187 cămine de vizitare și 181 racorduri de canalizare.

       CL3 – Rețele apă și canalizare în zona centrală a Municipiului Constanța–Lot 3 are valoarea totală de 22.958.436,76 lei cu TVA și termenul de execuție 16 luni. Lucrările la infrastructura de apă propuse sunt reabilitatea rețelei de distribuție a apei potabile, prin înlocuirea a 7.628 ml de conducte, 75 cămine de vane,  624 branșamente și 65 hidranți de incendiu subterani și supraterani. Pentru sistemul de canalizare sunt prevăzute lucrări de extindere și modernizare a 6.349 ml conducte de preluare a apelor uzate, 192 cămine de vizitare și 488 racorduri de canalizare. Investițiile se vor executa pe 27 de străzi din zona Centru.

Pentru orașul Eforie a fost semnat astăzi, contractul de lucrări 9, CL9 – Reabilitare rețele de distribuție, rețele de canalizare Eforie Sud, județul Constanța. Valoarea contractului este de 18.179.001,68 lei cu TVA, iar termenul de execuție15 luni. 13.626 ml de rețea de apă și 1.902 ml de rețea canalizare vor fi reabilitați prin înlocuirea conductelor vechi cu conducte noi, pe 26 de străzi din localitatea Eforie Sud. Instalația de distribuție a apei va fi echipată cu 4 senzori pentru măsurarea presiunii apei în cămine de monitorizare. Aceștia vor transmite informații direct în sistemul SCADA, care va fi extins. Lucrările de modernizare pe rețeaua de distribuție a apei mai includ 74 cămine de vane, 760 branșamente și 116 hidranți de incendiu subterani, în timp ce pentru sistemul de preluare a apelor uzate sunt prevăzute 50 de cămine de vizitare, 129 de racorduri de canalizare și extinderea Dispeceratului SCADA în Stația de epurare ape uzate Eforie Sud pentru integrarea a 8 stații de pompare ape uzate noi și reabilitate, din Tuzla, Agigea, Costinești și Eforie Nord.

Prin implementarea acestor contracte se va realiza îmbunătățirea siguranței și funcționalității sistemului de apă și canalizare, creşterea duratei de viaţă a acestuia, asigurarea calității apei furnizate şi a accesului la infrastructura de apă şi apă uzată, reducerea pierderilor de apă, dezvoltarea durabilă a ariei de deservire.

Sursa: Realitatea de Constanta