Niciun câine nu a fost eutanasiat în cele opt luni de activitate a Serviciului de Gestionare a Animalelor Abandonate, anunță Primăria Municipiului Constanța.

Municipalitatea susține că respectă dreptul la viață al câinilor comunitari și a aplicat decizii de menținere a acestora în adăpost, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare în care animalele ar fi putut să fie adoptate sau revendicate. De asemenea, câinii bolnavi au fost examinați și au primit tratament de specialitate.

„Eutanasierea nu reprezintă o soluție pentru gestionarea în mod sănătos a problemei câinilor fără stăpân, ci derularea campaniilor de adopție. De la debutul campaniei Adoptă un cățel, 941 de câini și-au găsit o familie”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța

Câinii capturați și înregistrați în evidențele adăposturilor pot fi revendicați sau adoptați gratuit. Încredințarea câinilor se face numai după ce au fost consultați de către medicul veterinar, deparazitați, vaccinați antirabic, sterilizați și identificați prin microcipare. „În acest sens, încurajăm pe constănțeni să se alăture campaniei de adopție a câinilor comunitari. Solicitările se pot introduce imediat ce patrupedul a fost cazat în adăpostul public, însă preluarea lui este posibilă începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării”, au mai spus sursele citate.

Iubitorii de animale, care și-au asumat răspunderea îngrijirii unui câine preluat de la padoc, nu trebuie să lase câinii liberi, din nou, pe străzi. Ei au obligația să-i îngrijească și să respecte normele legale. Abandonul câinilor revendicați ori adoptați este sancționat contravențional conform Ordonanței de urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001.