Doi dintre cei trei navigatori români aflați la bordul a două nave comerciale abandonate în portul Djibouti vor fi repatriați zilele acestea după ce le-au fost achitate și salariile restante.

Potrivit reprezentanților Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), primul grup de navigatori din cei 48 aflați pe cele două nave abandonate, Arybbas și Ptolemeos, ambele sub pavilion libian, vor fi repatriați în conformitate cu Convenția Maritimă a Muncii MLC 2006. „Printre cei repatriați sunt și doi din cei trei navigatori români care au fost ambarcați pe aceste nave. Salariile restante, de 3 – 4 luni, au fost achitate de clubul de asigurare”, a precizat liderul SLN, Adrian Mihălcioiu.

Navele Ptolemeos și Arybbas au fost declarate abandonate în luna septembrie când salariile restante au trecut de două luni, iar comandanții navelor au fost lăsați fără mijloacele necesare pentru aprovizionarea normală cu apă, hrană și combustibili. La bord erau 48 de membri de echipaj, trei din România și restul din Filipine. Navele se găseau ancorate în rada portului Djibouti.

„Sperăm ca ultimii navigatori să fie repatriați curând, după acostarea navelor la cheu și asigurarea lor cu paza corespunzătoare din zonă, așa cum impun autorităţile portuare din Djibouti”, a mai spus Mihălcioiu.

Potrivit acestuia, Convenția Maritima a Muncii MLC 2006 îşi produce din nou efectele benefice pentru protecția personalului navigant de la bordul navelor abandonate. „Fără acest instrument promovat de ITF (Federația Internațională a Transportatorilor – n.r.), navigatorii ar fi fost victimele unor fenomene sociale dramatice pentru o perioadă nedefinită la bordul acestor nave. Din nefericire însă sunt și câțiva navigatori care au acceptat să fie repatriați fără plata la zi a salariilor. Aceştia nefăcând parte din nicio organizaţie reprezentativă a navigatorilor afiliată ITF, nu au raportat neplata și, din acest motiv, nu mai pot fi ajutați să îşi recupereze drepturile restante”, a mai spus liderul SLN.