Șapte nave militare și un elicopter Puma Naval desfășoară, în perioada 18 – 21 iunie, se antrenează în raioane ale Mării Negre cuprinse între Capu Midia și Mangalia, acțiuni ce fac parte din Exercițiul tactic „Tomis 19”, care este conectat la Exercițiul multinațional întrunit „Saber Guardian 19”.

Conform scenariului, marinarii militari vor executa trageri cu sistemele de artilerie de la bordul navelor și vor executa misiuni de monitorizare și de interzicere a navigației în timpul lansărilor de rachete sol-aer de la poligonul de trageri de la Capu Midia. Gruparea navală maritimă care participă la exercițiul „Tomis 19” este alcătuită dintr-o fregată, două corvete, două dragoare maritime, o navă purtătoare de rachete și un remorcher maritim. Raioanele interzise pentru navigație au fost transmise prin intermediul avizelor de navigatori, iar avertizarea navelor care nu respectă interdicția de navigație în raioanele în care se execută misiuni de foc este realizată prin intermediul radiotelefonului naval, pe canalul 16 internațional, în limbile engleză și rusă.

După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, exercițiile organizate de către statele din Alianța Nord-Atlantică în zona Mării Negre s-au diversificat, accentul fiind pus pe caracterul întrunit și multinațional, pentru a consolida deprinderile militarilor, în vederea unei reacții adecvate, precum și pentru descurajarea activităților ilegale de trafic de mărfuri sau de persoane. Forțele Navale Române contribuie la efortul NATO de asigurare a securității pe flancul estic prin interconectarea exercițiilor planificate în planurile de instrucție cu exercițiile Alianței, care se desfășoară în această zonă, precum și prin integrarea unor nave militare românești în grupări navale NATO care operează in Marea Neagră.

Articolul precedentMâine începe, la Constanța, Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății”
Articolul următorRestricții de trafic cu ocazia Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății”