O frumoasă și valoroasă ie din perioada interbelică, provenită din zona Gorjului – satul Iliești, comuna Ionești – a fost expusă la Muzeul de Artă Populară Constanța. Parte integrantă a costumului tradițional femeiesc, ia ilustrează tematica lunii iunie.

Confecționată din bumbac, borangic sau in, obiectul vestimentar este considerat un adevărat simbol național și identitar. Sub denumirea de ie este cunoscută cămașa femeiască fără poale purtată în Oltenia și Muntenia de către fete și femei, tinere sau bătrâne, la lucru sau în zi de sărbătoare.

Prin decor și cromatică, ia „vorbește” despre vârsta purtătoarei, despre starea civilă și statutul social, despre anumite momente cu caracter ceremonial din viața comunității, fiind un important cod de comunicare nonverbală.

În trecut, motivele care ornamentau ia erau considerate adevărate însemne magice care aveau menirea de a proteja purtătoarea de boli, de soartă rea sau gânduri potrivnice.

Articolul precedent„O să îmi joc șansa la fiecare meci și vom vedea ce se va întâmpla” Simona Halep, în sferturi la Roland Garros
Articolul următorCod galben la Constanța