”Moşii de toamnă” sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie, anul acesta pe 2 noiembrie.

Ce se face în această zi? Au loc slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări în amintirea celor trecuți în neființă. Tradiţia spune că este bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. În acestă zi credincioșii se roagă pentru sufletele celor adormiți dar și pentru sănătatea lor și a celor apropiați.

Conform datinilor stravechi, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.

De asemenea, se obisnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se intoarcă pomana dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

Tradiția crestină spune că ofrandele oferite de sufletul celui adormit au puterea să mijlocească pe lângă Dumnezeu pentru iertarea unor păcate, săvârșite de acesta cu gândul sau cu fapta, în timpul vieții.

De sâmbăta mortilor, finii se duc la nași cu colăcei. Obiceiul anticipează darul colacilor mari, pe care finii il vor duce nașilor de Craciun.

Articolul precedentFOTO| Victorie importantă, 3 puncte pentru Viitorul în fața celor de la Chindia
Articolul următor6 filme pe care nu poți să le ratezi în acest weekend