În prima sâmbătă a lunii noiembrie se face pomenirea de obște a morților, cunoscută sub numele de Moșii de toamnă. Pomenirea celor adormiți este așezată ca simbol al comuniunii dintre credincioșii plecați la Domnul și cei ce trăiesc aici, înaintea începerii Postului Crăciunului, de pe 15 noiembrie.

Pomenirea de toamnă a morților are origine destul de veche. În secolul al IX-lea, la mănăstirea Studion, din Constantinopol, se făcea pomenirea morților în luna septembrie, în secolul al XVII-lea, liturgistul apusean Iacob Goar amintește că grecii făceau pomenirea morților și în prima sâmbătă din octombrie. În Biserica Rusă, încă din anul 1380, în sâmbăta dinaintea Sfântului Dimitrie se practică pomenirea generală a morților, îndeosebi a ostașilor căzuți în războaie.

Sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 07.45, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sfânta Elena de la Mare”, aflată în apropierea stațiunii Costinești, urmată de slujba de pomenire de obște a morților, când vor fi pomeniți ctitorii, printre ctitori numărându-se dr. Alexandru Pesamosca, chirurgul pediatru supranumit „îngerul copiilor, și principesa Elena. Totodată, pacienții Centrului de diagnoză și tratament recuperator „Sf. Elena de la Mare”, din vecinătatea mănăstirii, se pot ruga pentru sufletele celor adormiți.

Articolul precedentAdministrația Porturilor Maritime, pe locul 1 în Topul firmelor constănțene
Articolul următorScandal în Constanța: Poze sexy realizate în Sinagogă