Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare și Iosif Mărturisitorul” din Constanța va primi în dar, sâmbătă, o raclă cu părticele din moaștele Sfântului Nectarie din Eghina, prin mijlocirea ctitorilor acestei sfinte biserici.

Sfintele moaște sunt aduse de la mănăstirea Sf. Nectarie din Eghina, Grecia, iar racla este realizată în atelierele Monetăriei Statului și ale Patriarhiei Române. Aducerea sfintelor moaște va avea loc sâmbătă, la ora 09.00, când racla va fi întâmpinată de către preoți și credincioși. Cu acest prilej, în noaptea de sâmbăta spre duminică, începând cu ora 23.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie, la care va asista IPS Teodosie, care va și sfinți racla pentru sfintele moaște.

Cinstirea Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul

Sâmbătă, 9 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX. S-a născut în Silivria, pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846. A fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al mănăstirii „Sfânta Treime” din insula Eghina.

Datorită dragostei pentru Dumnezeu și oameni, a primit darul vindecării, dovedit în special în vremea Primului Război Mondial. S-a mutat la Domnul în urma unui cancer, iar în septembrie 1953 trupul a fost deshumat, găsit neputrezit și răspândind bună mireasmă, motiv pentru care a fost aşezat în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare. În anul 1961 a fost canonizat de către Biserica Greciei.