Cazinoul, așa cum nu l-ați mai văzut niciodată… Un ideal care părea greu de atins, însă pentru cei peste 5.000 de constănțeni și turiști adunați sâmbătă, 4 august, pe platforma din fața renumitei clădiri, a fost o promisiune respectată. La fel și concertul susținut de Orchestra Simfonică București, Ambasadorul Cultural al României peste hotare, care, alături de invitații săi – Vlad Miriță, George Ionuț Vărban, Andrei Lazăr și pianistul Răzvan Dragnea, Jezebel – au oferit spectatorilor o seară imposibil de uitat. Amfitrioana serii a fost celebra Maia Morgenstern, care a interpretat, cu un dramatism și o teatralitate extrem de impresionante, Testamentul Reginei Maria și a transmis mesajul organizatorilor: necesitatea unei poziții ferme în ceea privește minunatul Cazino, dată fiind starea dramatică de degradare în care se află.

Agnes Toma, celebrul designer stabilit peste hotare, a venit în România, la Constanța, special pentru acest eveniment, împreună cu senzaționala sa colecție creată în spiritul Reginei Maria, această personalitate icon, care a făcut cunoscut brandul iei și al portului popular românesc în lume cu aproape un secol înainte.

           

Expoziția „Regina Maria – 100 de ani de inspirație“, care a fost vernisată vineri, 3 august, va fi deschisă până pe 19 august, putând fi vizitată potrivit programului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, care o găzduiește. Expoziția cuprinde – într-o scenografie creativă – cărți rare (inclusiv cu autograful Reginei), reclame, cărți poștale, fotografii originale cu Regina Maria (expuse în premieră), vestimentație și accesorii din epocă, precum și creații vestimentare contemporane inspirate de personalitatea ei, din colecții private sau prezentate în premieră, cu această ocazie. Sunt expuse piese țărănești din perioada 1900 – 1930, prețioase, cu înaltă valoare etnografică și estetică, în stilul celor purtate de Regina Maria a României – IA transformată în veșmânt regal.

Colecția al cărei curator este Iulia Gorneanu are două suflete: unul este generator de conversație identitară – obiecte țărănești ale căror pattern-uri vin din străvechime, fiind exemple de design colectiv de mare excepție și rafinament (ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale, fotografii etnografice etc.), iar celălalt aduce în actualitate feminitatea, candoarea, misterul femeilor de la sfârșit de sec XIX – început de XX (dantele, poșete, pălării, umbreluțe, bijuterii, carnețele de bal, pantofi, reviste și fotografii). Întreg demersul expozițional dorește să atragă atenția asupra faptului că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, a inspirat doamnele din perioada în care aceasta a trăit, iar acum, dincolo de timp, continuă să ne inspire și să ne ajute să ducem povestea mai departe.

Pentru a întregi această colecție, lucrările artiștilor Aurel Tar – artist vizual, Paul Hitter – pictor, Giulian Dumitriu – sculptor, Mircea Nechita – artist vizual (grafică, gravură, design, sticlă), Ciprian Istrate – pictor, Mirela Trăistaru – artist vizual (pictura, desen, scenografie, bodyart, happening, media), o evocă pe Regina Maria în viziuni plastice diferite, de la expresionism balcanic la hiperrealism.

Articolul precedentTârgul Gaudeamus Litoral. Cartea face valuri la Mamaia
Articolul următorPercheziții la persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc