Câteva mii de persoane au mers, duminică la prânz, pe faleza Cazonului din Constanța acolo unde Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a oficiat slujba de sfințire a apelor. Apoi, conform tradiției, a aruncat trei cruci în apele mării ce au fost recuperate tineri temerari.

Credincioșii au mers de dimineață la Catedrala Arhiepiscopală, unde IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului. După slujbă, în jurul orei 11.00, clerul şi credincioșii au pornit în procesiune spre faleza Cazinoului, unde a fost oficiată slujba de sfințire a apelor. Aici a fost formată Crucea Sfântului Andrei, din 200.000 de sticle din plastic umplute cu apă sfințită, care au fost apoi împărțite celor prezenți.

Arhiepiscopul Tomisului a sfințit apa din mai multe budane mari, din lemn, aflate într-un alai de care trase de boi și măgăruși. După ceremonie, alaiul a plecat în procesiune pe străzile orașului pentru a împărți Agheasma Mare și celor ce nu au reușit să participe la slujba din Portul Tomis.

Apoi, în jurul orei 13.00, conform tradiției, IPS Teodosie a sfințit apele Mării Negre, iar apoi a aruncat în mare trei cruci – ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, pentru recuperarea cărora au sărit, de pe mai multe șalupe, tineri temerari. Unul dintre cei care a recuperat crucea, este un bărbat musulman, în vârstă de 49 de ani.

Praznicul Botezului Domnului

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne amintește de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Primele mențiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul III, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea „Stromata I”, dar şi în „Constituțiile Apostolice”, unde Boboteaza este menționată alături de Nașterea şi Învierea Domnului. Pe la anul 400 sărbătoarea era ținută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentațiile artistice. Mai târziu, Biserica a obișnuit ca Botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii şi denumirea de ”luminare” sau ”sărbătoarea luminilor”.
Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoții să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfințirii mari a apei. Totodată, după slujbă, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoții aruncă trei cruci în apă.

Articolul precedentVIDEO FOTO| Hârșova. Apele Dunării au fost sfințite în ajun de Bobotează
Articolul următorAutospecială de la dezăpezire în flăcări pe Autostrada București- Constanța