A fost efectuată prima tromboliză la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, pacienta, în vârstă de aproape 90 de ani, fiind în prezent în stare bună.

Potrivit reprezentanților unității sanitare, tromboliza a fost realizată cu succes la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral și care a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea accidentului vascular. Aceasta a fost investigată conform protocolului medical pentru administrarea tratamentului fibrinolitic și a fost trombolizată în mai puțin de 50 de minute de la momentul în care a fost adusă la Unitatea Primiri Urgențe. „În ciuda vârstei înaintate a pacientei, de aproape 90 de ani, procedura a decurs fără complicații, pacienta fiind stabilă și ameliorată din punct de vedere neurologic”, a declarat șeful secție Neurologie, conf. univ. dr. Axelerad Any Docu.

Medicii neurologi din cadrul SCJU au participat săptămâna trecută la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar din București. În cadrul simulării, au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei. Întreaga activitatea s-a cronometrat, timpul fiind extrem de important în respectarea acestei proceduri.

Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienților care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substanțe trombolitice (denumită și fibrinolitică), capabilă să dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Procedura este indicată tuturor pacienților peste 18 ani, în primele trei ore de la instalarea simptomelor. În cazul pacienților care au suferit un AVC și au urmat tratamentul trombolitic în timp util, efectele secundare pot fi reduse la minim iar deficitul motor poate fi complet remis.

Articolul precedentSute de bunuri de uz casnic contrafăcute, confiscate de poliţiştii constănțeni
Articolul următorAngajații Polaris intervin pe străzile Constanței pentru îndepărtarea zăpezii