Tematica lunii martie este ilustrată la Muzeul de Artă Populară Constanța prin obiecte de patrimoniu specifice mărțișorului.

Mărțișorul tradițional este prezentat sub formă de bănuț găurit, unul dintre ele fiind etalat pe pieptul unei frumoase cămăși populare din Muscel.

Micul obiect cu valoare de simbol de care este atașat un fir bicolor, cel mai adesea alb-roșu, apare și în variantele cromatice alb-negru și alb-albastru.

Conform legendei, firul bicolor al mărțișorului, în cele trei variante cunoscute, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte, urcușul începând la 1 martie.

Șnurul răsucit reprezintă firul vieții, care se toarce încet-încet. Roșul simbolizează culoarea sângelui, a vigorii și a dragostei, albul trimite la ideea de inocență și puritate. Albastrul este culoarea cerului, simbolizând infinitul, în timp ce negrul este asociat pământului și forței regeneratoare a naturii.

Potrivit tradiției, mărțișorul era dăruit pe 1 martie, înainte de a răsări soarele. Scopul purtării era unul benefic: cine purta mărțișor avea noroc la rodirea câmpului, avea un an îmbelșugat, chip luminos și era ferit de boli tot timpul anului.

În Dobrogea, mărțișorul era purtat, de regulă, 9 sau 12 zile, după care era așezat sub o piatră sau „dăruit” berzelor.

Articolul precedentRazie de amploare la Constanta. Prostituate amendate
Articolul următorTraficul va fi parțial restricționat, de marți, pe strada Ștefăniță Vodă