Trupurile copilului de 14 ani și al militarului din Dej care, duminică, au intrat să se scalde în mare pe plaja de la Corbu, au fost descoperite, miercuri, scoase de valuri la mal, pe plaja de la Vadu.

Alerta a fost dată, miercuri dimineață, de un cuplu care se plimba pe plaja de la Vadu și a observat trupul fără viață al unei persoane, în zona unei cherhanale. Inițial, în apelul dat de către cei care au găsit trupul pe plajă, se menționa că este vorba despre un bărbat în slip, dar când au ajuns în zonă, cadrele medicale de la Ambulanță au dat prima oară de corpul unui copil, care era complet dezbrăcat.

Autoritățile au continuat căutările în zonă, presupunând că s-ar putea să existe și trupul bărbatului. În scurt timp, a fost descoperit și trupul fără viață al militarului, la mai mult de un kilometru distanță de locul unde era corpul copilului.

Trupurile celor doi vor fi duse la morgă, urmând să le fie stabilită cu exactitate identitatea, dar și cauzele morții.

 

Zeci de scafandri au efectuat, timp de două zile, căutări în zona plajei de la Corbu încercând să găsească trupul copilului. Ulterior, ei au extins căutările după ce s-a aflat că și un bărbat, militar la o unitate din Dej dar care se afla la Constanța pentru un exercițiu, ar fi dispărut din aceeași zonă.

 

Adolescentul de 14 ani, ce fusese abandonat de mamă la naștere, era în plasamentul unui asistent maternal profesionist. Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, la nivelul instituției s-a constituit, încă de duminică, o comisie de cercetare disciplinară care va stabili modul în care au decurs evenimentele din 10 iunie. Din primele discuții purtate de echipa DGASPC cu asistentul maternal profesionist, băiatul a plecat de acasă după-amiază, spunându-i acestuia că se duce la o sală de calculatoare, însoțit de un prieten. Nu a spus însă că ar avea de gând să coboare și pe plaja de la Corbu.

Băiatul a fost părăsit la naștere în Spitalul de Urgență din Tulcea. A ajuns ulterior la Centrul Maternal din Mangalia, apoi s-a instituit măsura plasamentului la un asistent maternal profesionist. „Copilul nu a ținut legătura cu mama lui, aceasta schimbându-și des domiciliul iar despre tatăl său nu există informații. Psihologii DGASPC Constanța l-au descris ca pe un copil receptiv, afectuos și timid”, au precizat reprezentanții instituției.

 

Caporalul clasa a III-a Petru Cosma făcea parte dintr-un detașament dislocat de Batalionul 55 Apărare Antiaeriană din Dej la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, unde desfășoară, în perioada 4 – 15 iunie, activități de instruire cu trageri de luptă. „Militarul s-a aflat în învoire legală duminică, 10 iunie, între orele 13.00 și 19.30, și nu s-a prezentat la unitate la expirarea perioadei de învoire”, au precizat reprezentanții Forțelor Aeriene.

Conducerea batalionului a luat de urgență măsurile prevăzute de proceduri în astfel de situații. Toate încercările de contactare și de căutare a militarului au fost fără succes. Conform procedurilor legale, la împlinirea a 24 de ore de la ora prevăzută pentru întoarcerea la unitate, a fost raportată absența nejustificată a militarului și a fost sesizat Parchetul Militar.

 

Articolul precedentSute de kilograme de deșeuri, strânse de pe plaja Modern de voluntarii Mare Nostrum
Articolul următorConstanța va fi pentru trei zile centrul dezbaterilor pe securitate de la Marea Neagră