Guvernul se pregătește să reducă suma decontată de stat pentru cei care adăpostesc refugiați din Ucraina. Asta în condițiile în care în prezent ajutoarele depășesc chiar și 2.000 de lei lunar pentru fiecare refugiat și au dus chiar la scumpirea chiriilor. 

În prezent, ajutorul pentru refugiații din Ucraina se ridică la 50 de lei pentru cazare, în fiecare zi, și 20 de lei pentru mâncare în fiecare zi, asta pentru fiecare persoană.

Cu alte cuvinte, dacă cineva găzduiește în chirie un refugiat, primește lunar din partea statului peste 2.100 de lei pentru acest lucru. Dacă găzduiește două persoane, atunci suma decontată se ridică la peste 4000 de lei în fiecare lună.

Acesta este și motivul pentru care mulți români au primit în chirie persoane din Ucraina, dar și motivul pentru care s-a destabilizat piața chiriilor, având în vedere că oferta a scăzut iar prețurile au crescut. 

De asemenea, și impactul bugetar este unul semnificativ. Până la începutul anului, statul român a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru mâncarea și cazarea refugiaților din Ucraina. 

Acum statul vrea să reducă aceste ajutoare. Mai exact, cuantumul lor să ajungă la 2000 de lei pe lună pentru întreaga familie cazată într-o locuință. 

În plus de asta, ar putea fi introduse și anumite pentru ca oamenii să beneficieze de aceste ajutoare. Vorbim aici despre faptul că refugiații ar putea fi nevoiți să aibă sau să își caute un loc de muncă iar copiii trebuie să frecventeze fie cursuri de limba română, fie să meargă la școală. 

Articolul precedentAlexandra Păcuraru și patrioții din emisiunea România Suverană fac zid pentru apărarea Mariei, adolescenta care se luptă cu statul subteran pentru propria viață
Articolul următorDe ce e mai scump mielul de Paște în 2023 – Drama fermierilor români și lipsa măsurilor statului, dezvăluite la România Suverană