Departamentul pentru Situații de Urgență a emis pe 22 octombrie ordinul care prevede carantinarea localității Fântânele,din județul Constanța, pentru următoarele 14 zile.

Măsura a fost luată ca urmare a depășirii ratei de incidență cumulată, peste pragul de 3/1.000 locuitori. În acest moment, indicele, în localitatea din județul Constanța, a ajuns la 8.41/1.000 de locuitori. Mai precis, din populația totală de 1.664 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 14 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

„Este un pas absolut necesar pe care a trebuit să-l facem, pentru binele acelei comunități. Nu este o măsură populară, dar este calea cea mai sigură către o revenire în Fântânele. Am încredere că oamenii din Fântânele vor înțelege că această carantinare este spre binele lor, iar autoritățile se vor asigura că toate normele sunt respectate”, a declarat Silviu-Iulian COȘA, prefectul județului Constanța.

Măsura de carantinare a localității Fântânele a fost luată după ce DSP Constanța a realizat o analiză de risc, avizată pozitiv și de Institutul Național de Sănătate Publică.

Prefectura Constanța: „Conform Ordinului privind instituirea carantinei zonale, ,carantinarea localității presupune următoarele obligativități, care au intrat în vigoare la ora 14.00:

  • Se vor identifica toate persoanele cu domiciliul, reședința ori adresa declarată în Fântânele;
  • Se limitează la maximum deplasarea persoanelor;
  • DSP Constanța va evalua prioritatea de testare a persoanelor din localitate;
  • Autoritățile locale și IPJ Constanța vor stabili rute ocolitoare;
  • Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise;
  • Vor fi interzise următoarele activități: evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc; organizarea și desfășurarea de activități în cinematografe și ale instituțiilor organizatoare de spectacole și/sau concerte;
  • Oficializarea slujbelor religioase se poate face doar în exteriorul clădirilor, cu prezența a maximum 20 de persoane;
  • Ordinea publică va fi asigurată de IJJ Constanța sau IPJ Constanța, după caz.

Absolut toate persoanele prevăzute în punctele de mai sus, vor prezenta acte de identitate organelor de control, dar și acte care să justifice motivul deplasării, după caz.

De asemenea, este permisă tranzitarea localității de către persoane care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă, însă, oprirea în localitate.

Citiți și  COVID 19 în județul Constanța. Localitatea cu rata de infectare de peste 6

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentCât de eficiente sunt, de fapt, măștile faciale împotriva COVID-19
Articolul următor   PSD Constanța şi-a depus candidaturile pentru parlamentare