Astăzi, 12 februarie 2025, președintele Klaus Iohannis își încheie oficial mandatul la conducerea României, după o perioadă de 10 ani și două luni. Această prelungire a mandatului a fost determinată de anularea turului doi al alegerilor prezidențiale din 2024 de către Curtea Constituțională, pe fondul unor suspiciuni de ingerințe externe în procesul electoral.

Decizia de a demisiona, anunțată pe 10 februarie 2025, reprezintă o premieră în politica românească, fiind pentru prima dată când un șef al statului renunță la funcție înainte de încheierea mandatului. Iohannis a motivat gestul prin dorința de a evita o criză politică și socială, având în vedere procedura de suspendare inițiată în Parlament. El a declarat: „Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

Ceremonia de încheiere a mandatului are loc astăzi, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pe Platoul Marinescu. La eveniment participă Ilie Bolojan, președintele Senatului, care va prelua interimatul funcției de președinte al României până la organizarea alegerilor prezidențiale programate în luna mai.

Conform protocolului, Klaus Iohannis îl va întâmpina pe preşedintele care preia interimatul la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni, iar cei doi vor avea o discuţie tete-a-tete.

Ulterior, Klaus Iohannis va merge pe Platoul Marinescu, unde sunt întâmpinaţi şefii de stat, în cadrul vizitelor oficiale, unde va avea loc ceremonia de final de mandat. Se va intona imnul naţional, preşedintele va saluta garda de onoare şi va părăsi Palatul Cotroceni.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni nu va participa şi soţia preşedintelui, Carmen Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat luni demisia din funcţia de preşedinte al României. El a declarat, la Palatul Cotroceni, imediat după ce s-a pus în mişcare procedura de suspendare a Preşedintelui, că pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionează din funcţie şi va pleca din funcţie pe 12 februarie. Iohannis a mai spus că demersul de suspendare este nefondat, pentru că niciodată nu a încălcat Constituţia şi este un demers păgubos, pentru că toată lumea pierde, nimeni nu câştigă.

Articolul precedentUN TREN DE MARFĂ CU 22 DE VAGOANE A DERAIAT LA DRĂGĂNEȘTI, OLT
Articolul următorCE SPUNE MINISTRUL PREDOIU DESPRE PERCHEZIȚIILE FĂCUTE LA ȘEFUL DE CAMPANIE AL LUI CĂLIN GEORGESCU