teatru

 

Pe scena Teatrului de Stat Constanța vor urca marți, 26 februarie, de la ora 19.00, artiștii Ateneului din Iași, aduc capodopera dramaturgiei românești  Take, Ianke și Cadîr, de Victor Ion Popa, în regia lui Ion Sapdaru.

Din distribuție fac parte actorii: Take – Dumitru Florescu, Ianke – Codrin Dănilă, Cadâr – Daniel Onoae, Ana – Alexandra Macovei, Ionel – Gelu Ciobotaru, Safta – Alexandra Paftală, Ilie – Sorin Cimbru.

Regia și coloana sonoră sunt semnate de Ion Sapdaru, decorul, de Cătălin Târziu, iar costumele, de Alina Dincă Pușcașu. Asistent regie: Francisc Bucur. Video: Alexandru Amargheoalei.

„Pentru mine, „Take, Ianke si Cadîr” este o provocare. Am evitat de câteva ori s-o pun în scenă din diverse motive. Ori cei care veneau cu propunerea nu mă convingeau, ori eu rătăceam în alte zone ale teatrului contemporan etc. La teatrul ,,Ateneu” am găsit în sfârșit echipa.  Anul acesta, piesa împlinește venerabila vârstă de 87 de ani și se pare că e cea mai jucată piesă românească de la momentul scrierii. Nu cunosc un teatru în România sau Moldova unde această piesă să nu fi fost montată. În primul rând pentru că oferă actorilor partituri rar întâlnite, dar și mesajul piesei este mereu actual. O simplă poveste a trei negustori mărunți, de diferite etnii, care se confruntă la un moment dat cu o dilemă mare. Dragostea copiilor sau oprobriul ,,mahalalei”, al cutumelor strămoșești și bariera religioasă. Personajele piesei parcurg un drum anevoios spre un final fericit în care soluția e una singură – dragostea.  Există în piesă un schimb de replici care m-a determinat să fac acest spectacol:

Ianke: Dar ce faceți din copil? Un evreu, un creștin?

Ana: Un om, papa! Mai departe să nu ne gândim! ” a declarat Ion Sapdaru.

Articolul precedentFOTO| Amenzi de 105.645 lei date de polițiștii locali într-o singură zi
Articolul următorFOTO|”Mergem înainte să ne atingem obiectivele”. Sepsi- Viitorul 0-0