Navele militare participante la Exercițiul Sea Shield 19 au ieșit, luni, din porturile Constanța și Mangalia pentru a pune în aplicare scenariul fictiv al exercițiului, la care participă aproximativ 2.200 de militari.

În prima zi a activităților planificate pe mare, s-au executat manevre navale și treceri printr-un canal dragat, acțiuni de respingere a atacului unor ambarcațiuni rapide ostile, precum și trageri cu sistemele de artilerie de la bord (tunul calibru 76,2 mm). La aceste secvențe, au participat navele din gruparea SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), respectiv HMNLS „Evertsen”, HMCS „Toronto”, TCG „Yildirim”, BGS „Drazki”, fregata „Regele Ferdinand”, precum și BGS „Bodri”, HS „Ritsos”, fregata „Mărășești”, corvetele Bărbuneanu” și „Macellariu”, navele purtătoare de rachete „Pescărușul” și „Zborul”, dragoarele maritime „Dinescu” și „Nicolescu”, RMS „Grozavul”, nava rapidă de scafandri „Venus”, iar manevrele portuare au fost asigurate de către remorcherele „Viteazul”, „Vârtosul” și „Voinicul”.

Marți, 9 aprilie, au fost planificate secvențe de luptă împotriva amenințărilor aeriene și de respingere a atacului aviației inamice, care sunt asigurate, din aer, de către aeronave militare ale forțelor aeriene și forțelor navale române, precum și de aeronave de patrulare maritima din SUA (P-8 „Poseidon”) și Turcia (P-235), iar miercuri, 10 aprilie, sunt programate secvențe de luptă împotriva amenințărilor submarine. De asemenea, Bulgaria, Polonia și SUA au trimis ofițeri în statul major al exercițiului, Grecia a trimis o echipă mobilă de instructori de la Centrul NATO de Instruire pentru Operații de Interdicție Maritimă (NMIOTC), Turcia a trimis o echipă de observatori de la Centrul de Excelență pentru Operații de Securitate Maritimă (MARSEC COE).

În ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”, nivelul de complexitate al activităților de instruire în cadru multinațional, va fi completat cu o secvență a Exercițiului NATO in domeniul medical „Vigorous Warrior 19”, care vizează modalitățile de intervenție și de acțiune pentru situații de evacuare medicală de pe mare. Interconectarea dintre cele două exerciții multinaționale majore va fi realizată, în premieră, în portul militar Constanța, vineri, 12 aprilie, când va fi simulată acordarea asistenței medicale în cazul producerii unui accident cu victime multiple, la bordul fregatei „Regele Ferdinand”. Evacuarea de la bordul navei se va realiza pe cale aeriană, iar caracterul interdepartamental și interinstituțional va fi pus în evidență de către structurile medicale specializate ale Forțelor Navale Române, ale Direcției Medicale (M.Ap.N.), ale Departamentului pentru Situații de Urgență (M.A.I.), ale Centrului NATO de Excelență pentru Medicină Militară (MILMED COE) din Ungaria, precum și ale Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Articolul precedentA început reabilitarea trotuarelor din cartierul de case al Mangaliei
Articolul următorNicușor Constantinescu mai are de executat aproximativ 4,4 ani de închisoare după contopirea pedepselor