Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a Forțelor Navale Române a terminat, vineri, prima etapă a exercițiului multinațional „Nusret 19”. Organizat și coordonat de Forțele Navale ale Turciei, exercițiul se desfășoară până pe 22 octombrie în raionul maritim Çanakkale, din Strâmtoarea Dardanele.

În cadrul „Nusret 19”, vasul românesc face parte dintr-o grupare de vânătoare de mine din Turcia, nava comandant a grupării fiind TCG „Akçay” (M 270), o navă din clasa Aydin. Pentru nava românească, singura platformă navală participantă la Nusret specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine, este a doua participare la acest exercițiu, după cea din 2018, din portul Izmir. Misiunea navei la acest exercițiu nu s-a modificat față de cel de anul trecut, dar probabil datorită faptului că anul trecut am descoperit contacte, ni s-a mărit raionul de acțiune, ceea ce face mai dificilă analizarea și descoperirea contactelor”, a transmis locotenent-comandorul Florin Toma, ofițerul secund al navei.

Căutarea minelor este departe de a fi considerată o misiune dinamică, dar precizia și acuratețea executării misiunii este foarte importantă, așa cum povestește, de la bordul navei, căpitan-comandor Mihai Egorov:
În Golful Saros, aproape de Insula Gökçeada, NMH Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu a primit un raion în care să execute această misiune. A fost rândul specialiștilor în hidrografie de la bord să determine prin calcule distanța și lungimea paselor, astfel încât nava să acopere întreaga suprafață a raionului în timpul dat, fără a interfera cu celelalte nave care executau aceeași misiune în raioane apropiate. După executarea calculelor și validarea de către comandantul navei a soluției găsite, sonarul tractat a fost lăsat la apă la adâncimea stabilită. A fost apoi rândul echipei de pe puntea de navigație să țină nava pe acele pase, compensând permanent efectul curentului destul de ciudat al golfului, dar și priceperea mecanicilor să mențină motoarele în stare de funcționare, în pofida deselor schimbări a regimurilor de funcționare sau a trecerii de pe un motor pe altul.
În acest timp, echipa specializată în utilizarea sonarului și a interpretării datelor obținute, s-a aflat în permanență în fața laptopului, pe care era afișat imaginea de la sonar, analizând imaginile.
Tot acest ritual s-a repetat în fiecare zi de pe mare și atunci când s-a schimbat raionul de căutare. Joi, 10 octombrie, a fost descoperit un contact, raportat conform procedurilor la nava comandant. În funcție de deciziile și ordinele pe care le va transmite nava comandant, grupa de scafandri EOD aflată la bord este pregătită să intervină. Dar, despre a doua fază a exercițiului NUSRET 19 de pe mare, veți putea afla în corespondența viitoare. În Golful Saros, misiunile de căutare a minelor marine au fost momentan stopate de către conducerea exercițiului, urmând a fi reluate începând de duminică seară.
În toată această perioadă, cei 12 scafandri EOD, aflați sub comanda căpitan-comandorului Mihai Iordache sunt acum în tabăra de la Mecidiye și acționează în nordul Golfului Saros pentru descoperirea și neutralizarea minelor marine. Ei vor reveni la bordul navei la finalul exercițiului, înainte de marșul spre țară”.

Vineri, 11 octombrie, a fost ultima zi din prima etapă a exercițiului, urmând ca pentru aproape două zile toate navele participante să revină în Portul Nara pentru refacerea capacității de luptă. La Nusret 19, marinarii români demonstrează o dată în plus că au un nivel ridicat de pregătire, că pot executa misiuni în cadrul unor grupări navale alături de aliați și parteneri și că pot reprezenta cu cinste și onoare, Forțele Navale Române și România.

Articolul precedentAtenție, părinți! 100 de copii internați cu hepatită
Articolul următorMangalia. Încep probele la rece pentru furnizarea căldurii