Duupă patru ani şi patru licitaţii eşuate, încep lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a fost prezent azi la Cazinoul din Constanța pentru preluarea oficială a amplasamentului acestuia în vederea consolidării și restaurării. 30 de luni are firma constructoare ca să aducă această clădire emblemă a Constanței la forma și aspectul pe care-l avea odinioară. Primele trei luni sunt alocate proiectării iar celelalte 27 de luni construcției propriu zise si reparațiilor capitale. Lucrările costă 56 de milioane de lei.

„Sunt foarte complexe lucrările: structurale, pentru consolidare, partea de instalații… iar partea artistică adică restaurarea componentelor cu tot specificul: pictura, stucatura,  feronerie și vitralii va fi asigurată de o echipă de specialiști” a declarat Constanța Carp, proiectant.

În cadrul contractului vor fi executate lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale cu subsol. parter, etaj și mansardă, a  terasei către mare, rețelei de utilități și balustrada. Asocierea de firme care va reabilita Cazinoul a restaurat în București  clădirea Băncii Naționale, a Muzeului Național de Artă, Biblioteca Universitară și Ateneul Român.

Ștefan Ion – ministrul Lucrărilor Publice ” Ne angajăm că vom finaliza această lucrare…Aşa cum m-am angajat, mă încadrez în ceea ce mi-am propus la începutul mandatului şi sunt hotărât să duc la bun sfârşit totul. Noi, ministerul, ne ocupăm de restaurarea acestui obiectiv şi după finalizare îl vom reda municipalităţii”.

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane si expoziţii.

Istoria licitaţiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanţa către Compania Naţională pentru Investiţii în vederea reabilitării. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitaţii, după ce mai multe contestaţii ale firmelor participante au fost acceptate de instanţe. În 2019 s-a organizat a patra licitaţie, după ce a fost refăcută documentaţia. Câştigătoare a fost declarată o asociere de firme care începe de azi lucrrările la Constanța.

Sursa foto: www.casafotoplus.ro

Articolul precedentLegate cu lanţul de pat şi cu sfoară de picioare, iar peste ochi cu bandă izolieră. Ce au îndurat Luiza şi Alexandra până să fie ucise
Articolul următorAlertă ANM Cod galben de ceață în județele Constanța și Tulcea