Într-o ceremonie desfasurată azi  în Portul Constanța a fot predată  cea mai noua navă militară construită în Romania  pentru Marina Militară din Pakistan.  Evenimentul vine în plin scandal al corvetelor militare pe care statul român nu reușește să le construiască din cauza contestațiilor și proceselor. Nava de patrulare a fost proiectată și construită în șantierul Damen Galați.

La ceremonie au fostprezenți reprezentanţii Forţelor Navale Române, ai Forţelor Navale din Pakistan, ambasadorii Olandei și Pakistanului.

” Nava a fost construită în conformitate cu specificaţiile din Pakistan, noi doar am construit nava, echipamentul, armamentul şi celelalte echipamente vor fi montate şi vor fi puse la navă în Pakistan….Diferenţa între o navă cum este aceasta şi o fregată din Olanda este că nava aceasta a fost construită cu specificaţiile comerciale, ceea ce face ca procesul de construcţie să fie relativ mai puţin costisitor, însă aşa cum a cerut Marina Militară din Pakistan s-au adăugat şi nişte elemente specifice navelor militare. Avem o platformă pentru aterizarea elicopterelor, în pupa navei avem o navă rapidă de intervenţie, aceste două elemente mici ale navei sunt foarte rapide, aceasta este caracteristica lor principală”, a declarat Ed Veen, Naval Advisor Damen.

https://youtu.be/HbGKUhJvbIA

Nava de patrulare, Offshore Patrol Vessel 1900 – „PNS Yarmook”, de 350 de milioane de euro a fost construită într-un timp record de trei ani, și este prima dintre cele două nave identice, de câte 2.800 tone, produse la Galați, care vor intra în serviciul Marinei Militare din Pakistan.

„Nava este proiectată să desfășoare misiuni de apărare a granitelor maritime. Va opera de-a lungul litoralului în misiune de securitate navala” a declarat viceamiral Muhammad Fayyaz Gillani, marina militara pakitaneză.

România are de nevoie de patru astfel de corvete, iar Ministerul Apararii Naționale a scos la licitatie un proiect pentru ele. Două șantiere navale au licitat pentru 1,2 miliarde de euro dar atribuirea contractului a fost suspendată din cauza proceselor în instanță.

„Știu ca s-a facut o licitație pentru nave ale Marinei Militare Romane. Ne-ar placea să construim pentru România, suntem constructori navali, ne place să construim nave pentru oricine dorește”  a menționat Ed Veen, cosultant Șantierului naval Damen Galați.

Licitația corvetelor a fost blocată în repetate rânduri. La inceputul lunii iunie, anul trecut, un secretar de stat din Ministerul Apararii, apropiat al fostului presedinte al PSD Liviu Dragnea, a fost demis din aceasta cauză. Nava contruită la Galati și livrată azi Pakistanului este o navă ce poate fi adaptată realităților militare, detectarea și lupta cu submarinele prezente deja în Marea Neagră.

Navaliștii  care au livrat atăzi nava pakistanezilor au mai construit vapoare pentru marina militară din Italia, Olanda.Oman și este în curs de perfectare un contract cu marina germană.