nauryz (3)

 

Nauryzul este socotit drept trecerea în noul an, în cultura din Kazahstan. De fapt, are aceeași semnificație pentru toți, pentru că marchează venirea primăverii, odată cu ea, renașterea naturii și reînnoirea spiritual. Nauriz este sărbătorit în foarte multe țări de pe glob, Rusia, Ucraina, Japonia sau China. Nici la Năvodari nu a fost ocolit acest eveniment, mai ales că multe etnii din Dobrogea, precum turcii sau tătarii, pun mare preț pe Nauryz.

Tradiția spune că, în aceste zile de Nauryz, kazahii se adunau în sate, se întreceau în jocuri tradiționale, cântau melodii populare și sărbătoreau încheierea cu bine a unui ciclu de viață și începerea celuilalt.

Astăzi, Nauryz a căpătat o formă socială mult mai pregnantă, în care oamenii se întânesc în piețe. Acolo se regăsesc yurtele (corturi tradiționale kazahe), iar în locuri de adunare predomină muzica tradițională și întrecerile sportive. Ajunși acasă, oamenii sărbătoresc Nauryzul în familie, cu mâncăruri tradiționale. Se spune că dacă masa este bogată, atât în preparate, dar și ca participare, anul care urmează va fi unul de succes.

Dar Nauryz nu înseamnă să te îngrijești doar de tine sau de semeni, ci și de natură. Este o datorie morală a fiecăruia să lase un loc mai curat prin plantarea unui copac, prin ecologizarea, curățarea sau înfrumusețarea unor zone,ceea ce au făcut și angajații Rompetrol – au curățat plaja Corbu, au plantat copaci în rafinărie și în Năvodari.

Studenții kazahi aflați în internship, care au ilustrat tradițiile Kazahstanului, bucătarii-șefi au încântat papilele gustative cu Chak-Chak, prăjitură simbol al ospitalității, prieteniei și solidarității foarte iubită de popoarele orientale. Desertul se prepară din aluat tăiat în fâșii subțiri, care se prăjesc și se însiropează cu amestec de zahăr și miere. Trupa SAZ, tineri veniți din Kazahstan -au întreținut atmosfera cu dombrele și cu acorduri fine de muzică tradițională.

În timpul petrecerii, au transmis mesaje Yedil Utekov, directorul general Rompetrol Rafinare, Abzal Doszhanov, director general Rominserv, Cătălin Dumitru, consilier senior al directorului executiv KazMunayGas International.

 

Articolul precedentCompetiție sportivă militară, găzduită de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”
Articolul următor400 de elevi constănțeni participă la Ziua Micilor Războinici