Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a aprobat două proiecte majore de investiții cu o valoare totală de circa 230 milioane USD  pentru construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării.

Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) va asigura agent termic și apă caldă menajeră pentru locuitorii orașului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia, energie electrică și abur tehnologic pentru susținerea activităților de obținere a produselor petroliere. Aceasta va contribui și la stabilizarea producției și a distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea.

Noua centrală va funcționa cu gaz natural și va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului, urmând a fi realizată în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia – deținută în prezent de Ministerul Energiei (56,58%) și KMG International (43,42%). Aceasta

O altă direcție de investiție urmărește dezvoltarea unei rețele de benzinării în România într-o perioadă de circa 5 ani, care va permite o creștere pe plan local a vânzărilor de carburanți produși la rafinăria Petromidia Năvodari  Noile statii de carburanti vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuție, construcție) și peste 1.200 parteneri comerciali.

, Consiliul de Administrație al Fondului a aprobat două proiecte majore de investiții cu o valoare totală de circa 230 milioane USD. Este un pas major pentru sectorul energetic local, care demonstrează angajamentul, încrederea și dorința acționarilor săi de a investi și contribui la dezvoltarea economică a României. În perioada următoare, obiectivul Fondului va urmări implementarea rapidă a investițiilor aprobate, precum și identificarea altor oportunități de investiții în sectorul energetic”, declară Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român.

Cei doi acționari ai Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%) și KMG International (80%), acesta fiind parte a memorandumului de înțelegere încheiat de cele două parți în 2013.

 

 

.

 

 

Articolul precedentOperațiune de căutare-salvare, după ce trei pescari au dispărut pe mare
Articolul următorContrabandă cu bijuterii din aur, descoperită la Vama Veche