Teatrul de Stat Constanța organizează, în perioada 20 – 27 iunie, cel mai mare festival de teatru de la malul Mării Negre, Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății,” singura manifestare artistică din România dedicată teatrului antic.

Spectacolele vor avea loc pe scena în aer liber din Piața Ovidiu, în sala Teatrului din Constanța, în sala Teatrului pentru copii şi tineret (Elpis), la Termele Romane, la Cazinoul din Constanța. Vor fi prezente spectacole ale unor companii teatrale din Italia, Franța, Ungaria, Israel, precum și ale unor prestigioase teatre din România. Evenimente culturale conexe vor avea loc la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.

Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii” este un eveniment cultural a cărui primă ediţie a avut loc în vara anului 2016, dar este, totodată, o continuare a „Serilor de teatru antic”, desfășurate în anii 70 în Constanța. Astfel, s-a reluat o tradiție prețuită de localnici, o tradiție ce face parte din moștenirea culturală a acestor locuri.

Numărul mare de spectatori participanți la spectacolele festivalului în iunie 2016 și în iunie 2017 este o dovadă incontestabilă a faptului că un asemenea eveniment era așteptat și dorit de multă vreme în vechea cetate a Tomisului.

Până la acest eveniment, nu exista niciun festival în România dedicat teatrului antic şi temelor mitologice aşa cum au evoluat ele de-a lungul timpului. Teatrul de Stat Constanţa poate pretinde, pe bună dreptate, că a stimulat într-o oarecare măsură lumea teatrală românească şi va continua să o facă prin actuala şi următoarele ediţii ale Festivalului „Miturile Cetăţii”.

Articolul precedentRazie pe șoselele din Constanța.Iată ce au găsit polițiștii
Articolul următor„Mircea” a părăsit Portul Constanța pentru marșul internațional de instrucție