Rămășițele unei epave, scufundată în urmă cu mai mulți ani, care stânjenește circulația navelor pe șenalul navigabil al Lacului Mangalia, vor fi aduse la suprafață de scafandrii militari de mare adâncime.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, pentru această operațiune, scafandrii de mare adâncime vor executa o gamă diversă de lucrări subacvatice, în zona portului militar Mangalia, în perioada 18 – 29 martie. Scafandrii militari folosesc echipamente speciale de scufundare cu alimentare de la suprafață, pentru a tăia, utilizând procedeul de tăiere prin sudură subacvatică oxi-arc, și pentru a îndepărta obstacolul imers, în vederea desfășurării navigației în condiții de siguranță.

Scafandrii militari de mare adâncime sunt o structură unică în România și sunt specializați în realizarea unor lucrări subacvatice la adâncimi de peste 60 m.

Acești specialiști militari au realizat numeroase recorduri naționale de-a lungul timpului, unul dintre acestea fiind recordul de adâncime de scufundare la 500 m, obținut în anul 1984, în timpul executării unei scufundări în saturație, la Laboratorul Hiperbar al Centrului de Scafandri din Constanța.

Articolul precedentElevi ai Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Dau apă cu porția“
Articolul următorLucrările de reabilitare a Pasajului Cumpenei sunt în plină desfășurare!