Asociația Elevilor din Constanța i-a solicitat primarului Decebal Făgădău să asigure finanțarea pazei în unitățile de învățământ din oraș, amenințând că, în caz contrar, va acționa în instanță Consiliul Local. Decizia AEC vine după ce o elevă a făcut public un document în care apar sume de bani ce ar fi strânse de către o asociație de părinți pentru acoperirea unor cheltuieli, inclusiv pentru paza unității de învățământ.

Reprezentanții elevilor constănțeni spun că „fondul școlii” și „fondul clasei” sunt „fenomene bine împământenite în sistemul de învățământ românesc”, existând o regulă nescrisă ca părinții să plătească lunar, semestrial sau anual sume de bani din bugetul propriu pentru ca asociațiile de părinți să achiziționeze materiale ce țin de actul didactic, materiale de curățenie ori paza școlii.

Roxana-Ioana Șerban, reprezentant al elevilor în Liceul Teoretic „Traian” și vicepreședinte AEC, a postat duminică seara, pe Facebook, un document de evidență privind banii ce sunt strânși de către asociația de părinți a liceului pentru pază, consumabile, „serbare Crăciun” sau „premii olimpici”. „Fiind elevă a acestui liceu, nu am putut să nu sesizez cum, anual, în preajma începutului de an școlar, pe grupurile de părinți încep să apară mesaje care anunță faptul că a început strângerea de bani pentru așa-zisul fond al școlii. Atunci când cineva se încumetă să întrebe ce se va face cu aceste sume enorme (colectivul unei clase fiind în medie de 30 de elevi, adică 3.000 de lei în medie pe clasă), principalul motiv enunțat este cel al asigurării pazei. (…)La finalul zilei ne mai rămâne să ne gândim: cât de gratuit e dreptul la educație?”, a precizat Roxana-Ioana Șerban într-un comunicat al AEC.

Reprezentanții elevilor susțin că acest tip de cheltuieli sunt asigurate, prin lege, din bugetul Ministerului Educației Naționale și din bugetul local, de către primărie. „Acest cerc vicios este, însă, continuat de către fiecare părinte care plătește fondul școlii și alege să nu se opună sistemului creat. (…)Mai mult decât atât, nu se ține cont de părinții care nu au posibilitățile financiare de a plăti aceste sume. De cele mai multe ori se creează presiuni, atât din partea conducerii unităților de învățământ, cât și din partea părinților care plătesc sumele, apostrofându-i pe cei ce aleg să nu plătească, fie pentru că nu își permit, fie pentru că aleg să se opună acestui sistem viciat”, spun reprezentanții elevilor constănțeni.

Asociația Elevilor consideră că vina se împarte între autoritățile locale, directorii unităților de învățământ, dar și părinților care practică colectarea acestor fonduri și îi cer directoarei liceului, Gabriela Costea, să ia toate măsurile necesare pentru remedierea problemei, „demonstrând astfel că nu e complice la situația creată”, De asemenea, ei i-au cerut primarului Constanței, Decebal Făgădău, ca până la data de 15 noiembrie să dispună asigurarea finanțării pazei tuturor unităților de învățământ din municipiu, amenințând că, în caz contrar, AEC va acționa în instanță Consiliul Local Constanța.

Articolul precedentConstănțeni fără apă caldă din cauza unei avarii
Articolul următorAtenție șoferi! Parapet de beton pe drumul dintre Valu lui Traian și Constanța