Asociația Elevilor din Constanța (AEC) îi solicită primarului Constanței, Decebal Făgădău, adoptarea cuantumurilor burselor „la valori care să corespundă nevoilor elevilor” și îl acuză pe edil de „lipsă de interes față de elevii aflați în situații de risc și față de sprijinirea performanței”.

„Pe ordinea de zi pentru ședința Consiliului Local al Municipiului Constanța de azi( miercuri – n.r.) se regăsește proiectul pentru aprobarea burselor aferente semestrului I. Din păcate, cuantumurile propuse de proiect pentru bursele școlare au rămas aceleași ca a acum un an, și anume: 50 lei – bursa de merit, 200 lei – bursa de studiu, 200 lei – bursa de ajutor social, 300 lei – bursa de performanță”, spune AEC într-un comunicat de presă.

Elevii spun că, deși bursele au rămas la aceleași cuantumuri din punct de vedere nominal, din cauza ratei inflației care, conform site-ului BNR, este de 5,03 la sută față de luna septembrie a anului trecut, valoarea reală a burselor a scăzut, ele nemaifiind în concordanță cu nevoile reale ale elevilor. Astfel, valorile reale ale burselor ar scădea la  47,5 lei – bursa de merit, 190 lei – bursele de ajutor social și de studiu și 285 – bursa de performanță. Dreăt urmare., reprezentanții elevilor constănțeni consideră că „pasivitatea sau reaua-voință a edilului Constanței” produce pagube elevilor. „Solicităm, astfel, creșterea cuantumurilor burselor școlare la următoarele valori, raportate la salariul minim pe economie: 95 lei – bursa de merit (5 la sută din s.m.e), 285 lei – bursa de studiu (15 la sută din s.m.e.), 380 – bursele de performanță și de ajutor social (20 la sută din s.m.e.). Conform unor estimări realizate de noi, raportat la nr. beneficiarilor și creșterea cuantumurilor, ar fi necesară creșterea bugetului pentru burse cu maximum 10 milioane de lei”.

Articolul precedentUnii plantează, alții distrug! Femeie amendată pentru furt de trandafiri
Articolul următorExcelența în afaceri va fi premiată la Gala Topul Societăţilor