Două proiectile de artilerie, ce datau din perioada conflictelor militare, au fost găsite, vineri, în municipiul Constanța, fiind ridicate de pirotehniștii ISU „Dobrogea”.

Un apel primit, vineri, în jurul orei 10.00, prin Sistemul Național Unic al Apelurilor de Urgență 112 solicita intervenția pompierilor militari pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, găsită pe un teren viran în apropiere de varianta Constanța-Ovidiu.

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, mobilizat la locul indicat de apelant, a identificat două proiectile de artilerie acuplate calibrul 30 mm, din perioada conflictelor militare. Muniția a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță de către specialiștii pirotehnicieni, urmând a fi distrusă la o dată ulterioară.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța atrag atenția cetățenilor că, în momentul descoperirii unor elemente de muniție neexplodată, aceștia trebuie să solicite ajutorul organelor abilitate, fără a le mișca din locul unde a fost găsite.

În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. „Neutralizarea și distrugerea lor se execută numai de către specialiștii pirotehnicieni, care au pregătirea și dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă”, spun specialiștii ISU „Dobrogea”.

Persoanele care găsesc elemente de muniție neexplodate au obligația de a apela numărul unic 112, de a anunța primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliție. Efectuarea acestui anunț nu implică cu nimic cetățeanul, însă neinformarea autorităților se sancționează potrivit legislației în vigoare.

Articolul precedentForțele Navale, la exercițiul NATO cu focus medical Vigorous Warrior 19
Articolul următorSăptămâna viitoare încep acțiunile de deratizare în municipiul Constanța