Elevii din județul Constanța vor avea posibilitatea să urmărească gratuit un spectacol multidisciplinar, „Dobrogea Interetnicăi”, despre conviețuirea armonioasă în spațiul multicultural al Dobrogei.

Spectacolul de teatru muzical va avea loc în 50 de licee din județul Constanța, în perioada 23 septembrie – 25 octombrie 2019.

„Proiectul Dobrogea Interetnică oferă o alternativă culturală în procesul didactic și prezintă liceenilor din județul Constanța informații cu privire la elementele de memorie colectivă și la valorile ce definesc comunitatea dobrogeană din punct de vedere al conviețuirii interetnice într-un spațiu multicultural. Dobrogea Interetnică propune realizarea unui periplu artistic printre obiceiurile comunităților etnice care viețuiesc în ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, în scopul informării elevilor de liceu cu privire la valorile istorice și culturale ale spațiului multicultural al Dobrogei”, a declarat Georgiana Rusu, coordonator al proiectului cultural.

Spectacolul se va desfășura pe durata unei ore de curs (50 minute) și va promova diversitatea și toleranța, urmând să prezinte în mod artistic repere esențiale ale diversității etnice din Dobrogea. Va fi evidențiat încă o dată, într-un mod artistic, dar cu exemple și argumente istorice, un adevăr incontestabil, unanim recunoscut: Dobrogea reprezintă un model de conviețuire interetnică, un exemplu de diversitate și toleranță, fiind apreciată ca un standard în ceea ce privește armonia dintre diversele etnii care conviețuiesc în spațiul multicultural al ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră. Spectacolul va fi pigmentat cu fragmente muzicale, replici, dialoguri purtate inclusiv în limbile celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei: turci, tătari, romi, ruși-lipoveni, aromâni, greci, bulgari, armeni, evrei etc. Scenariul va fi bazat pe documentarea realizată de reputatul istoric și publicist constănțean dr. Cristian Cealera.

Spectacolul este conceput și adaptat pentru reprezentarea în spații neconvenționale (săli de spectacol, săli de festivități, săli de sport, laboratoare, alte spații propice desfășurării activităților artistice) din 24 de licee din municipiul Constanța și 26 de licee din alte localități ale județului.

Articolul precedentAtenție, șoferi! Schimbări importante la parcările din oraș!
Articolul următorLucrări pe Autostrada București-Constanța, trafic deviat