Noul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, spune că a găsit o situație care a depășit „cele mai pesimiste așteptări” ale sale, iar deficitul din acest an sare de 4 la sută, cu mult peste limita de 3 procente asumată de România la nivel european.

Ministrul Finanțelor a prezentat, joi dimineață, situația bugetului de stat, într-o conferință de presă de la minister. Florin Cîțu spune că deficitul bugetar din acest an va sări de 4 procente, mult peste ținta anunțată de Guvernul PSD la începutul anului. „Dacă nu facem nimic deficitul bugetar va trece de 4 la sută. Rectificarea bugetară va veni cu un deficit peste patru procente dacă nu facem nimic. Noi avem câteva soluții ca să nu ajungem acolo”, a precizat Florin Cîțu.

Noul ministru al Finanțelor a acuzat guvernarea PSD că a lucrat cu „două bugete”, unul fiind folosit ca instrument de partid, pentru finanțarea baronilor. Cîțu spune că va sesiza organele penale pentru „constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul financiar”. „Ce am găsit la Ministerul Finanțelor a întrecut cele mai pesimiste așteptări ale mele. Nici instituțiile internaționale, cei de la Comisia Europeană, nu au știu aceste date. Economia României a fost condusă după două bugete. A existat un al doilea buget, cu toate informațiile reale, folosit pentru finanțarea baronii locali. Metoda folosită de Al Capone de a folosi două registre. Apar două întrebări aici: Ce facem cu acest jaf? Cine trebuie să plătească? Voi sesiza organele competente. Situația reală este mult mai gravă. Tot ce s-a întâmplat în ultimii trei ani a fost premeditat. În ultimii trei ani datele din buget au fost schimbate după plac, discreționar. Bugetul a fost transformat într-un instrument de partid. Nu se putea face acest lucru fără complicitatea Comisiei de Prognoză. Luăm în calcul sesizarea organelor constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul financiar”, a declarat Florin Cîțu, noul ministru al Finanțelor.

Vești proaste de la Ministerul de Finanțe. Într-un interviu acordat in exclusivitate pentru Realitatea Plus, Florin Cîțu anunță că este foarte posibil ca rectificarea bugetară din noiembrie sa fie una negativă! Asta pentru că există o gaură la venituri încasate de 20 miliarde de lei. „Ca o concluzie generală, toate temerile au fost confirmate. Programarea trimestrială pentru venituri arată că veniturile bugetare trebuiau să fie 249 miliarde. După 9 luni de zile, sunt la 228, mai puţin cu 20 de miliarde. Asta e ce era programat și ce s a reușit. Am tot spus că veniturile au fost supraestimate, acum avem și dovada publică”, a declarat Florin Cîțu.

Spre finalul lui noiembrie, noul Executiv ar trebui sa facă o rectificare bugetară. Florin Cîțu spune că aceasta va fi negativă.